Soalan Lazim Untuk Salaris Tea

ST kaya dengan magnesium dan magnesium sangat berkesan melawan migrain. Magnesium telah terbukti secara saintifik untuk merehatkan otot-otot yang mengecut atau menyempit dan gejala migrain biasanya dikaitkan dengan saluran darah yang sempit. Sebenarnya, Yayasan Migrain Amerika mencadangkan pengambilan suplemen magnesium oksida 400-500 miligram 59(mg) setiap hari untuk mencegah migrain. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa keberkesanan magnesium sebagai pencegahan migrain meningkat apabila seseorang mengambil dos yang lebih tinggi melebihi 600 (mg) sehari selama sekurang-kurangnya 3 hingga 4 bulan. (1)

Walaupun ST telah diuji dan terbukti tidak mengandungi bahan kimia merbahaya, racun atau logam berat, terdapat beberapa maklum balas di mana pengguna mengalami sakit kepala setelah meminum ST. Jadi, adakah ST penyebab sakit kepala yang dialami oleh banyak pengguna? Sekiranya ya, daripada kaitan saintifik mana yang dapat mengaitkan ST dengan migrain, walaupun bahan ST mengandungi magnesium dan telah terbukti bebas dari setiap logam berat dan sebilangan besar pengguna ST tidak mengalami gejala migrain seperti yang dituntut oleh orang lain. Sebelum ini, kami menjawab kenyataan ini, yang terbaik adalah memahami apa yang menyebabkan migrain? Sebilangan besar daripada kita tahu bagaimana rasanya tetapi tidak ramai yang memahami mengapa ia terjadi. Pada awal 1960-an, para penyelidik mendapati bahawa migrain menghasilkan serotonin tahap rendah, merasakan kesakitan yang teruk dan didiagnos dengan penyempitan saluran darah. (2)

“Stenosis intrakranial” adalah istilah yang menggambarkan penyempitan arteri di dalam otak yang disebabkan oleh pengumpulan plak di dinding dalam saluran darah. Penyempitan saluran darah ini menyebabkan aliran darah rendah ke kawasan otak yang dibekalkan oleh saluran yang terjejas. (3)

Sekarang, mari kita lihat saluran darah. Dinding dalaman arteri (saluran darah) dibuat dari tisu lembut. Dinding arteri terdiri daripada tiga lapisan. Lapisan paling dalam, tunica intima (juga disebut tunica interna), adalah lapisan tunggal sel rata yang bersentuhan dengan lamina basal, salah satu daripada dua lapisan membran bawah epitelium (lapisan sel pelindung berterusan yang nipis) dikelilingi oleh membran bawah tanah, tisu penghubung dengan gentian elastik. Lapisan tengah, tunica meida, terutama otot licin dan biasanya merupakan lapisan paling tebal. (4)

Oleh kerana sifatnya licin, lembut dan elastik, plak sering terjadi di kawasan ini yang membuat tisu mengembang ketika disimpan dengan simpanan plak. Plak terdiri dari lemak, kolesterol, kalsium dan zat lain dalam darah. Ia berkembang secara beransur-ansur dari masa ke semasa, jauh sebelum ada tanda atau gejala penyakit. Pengumpulan ini dapat menyekat aliran darah yang kaya dengan oksigen ke otot jantung. (6)

Dari beberapa penyiasatan, didapati bahawa magnesium oksida (terapi hidroksida) menyebabkan terjadinya penyakit batu karang pada manusia. Selanjutnya, diketahui bahawa kematian penduduk akibat penyakit kardiovaskular secara besar-besaran, berkurangan di kawasan dengan air minuman yang keras yang mengandungi lebih banyak magnesium daripada air lembut. Ini juga menunjukkan mengapa jika kekurangan magnesium menyebabkan pH cairan ekstraselular tulang menurun pada atau di bawah tahap pH cairan tubuh yang lain. Penurunan ini menjadikan cairan tubuh yang lain penuh dengan okto-kalsium fosfat dan ini adalah sebab utama gangguan kalsifikasi pada tisu lembut. Oleh itu, hipotesis dicadangkan agar kalsifikasi tisu lembut dapat dihentikan dan bahkan dicegah dengan terapi magnesium. (7)

Ini mungkin dapat menjelaskan mengapa ST bukan penyebab migrain apabila bahan tidak mempunyai lebihan zat kalsium atau fosfat atau oksalat yang boleh menyebabkan kalsifikasi atau plak pada tisu lembut. Apa yang mungkin menjadi penyebab bagi beberapa pengguna ST yang mengadu merasa sakit kepala atau migrain berbanding dengan orang lain yang tidak mengalami gejala seperti itu disebabkan oleh sebab-sebab berikut;

 1. Pengguna ST menggunakan preskripsi ubat
 2. Pengguna ST menggunakan makanan tambahan kesihatan (suplemen)
 3. Pengguna ST menggunakan makanan yang diproses

Ketiga-tiga alasan yang ditawarkan di atas mempunyai satu persamaan. Semua dibuat dengan bahan kimia sintetik. Semua preskripsi ubat, produk suplemen kesihatan dan makanan dan minuman yang diproses hari ini dihasilkan secara kimia. Oleh itu, “adakah ST sangat terasing sehingga tidak boleh dicampurkan dengan ubat-ubatan atau makanan tambahan atau makanan proses moden?” ada ubat kimia atau makanan tambahan kimia atau makanan yang diproses secara kimia? “

Untuk memahami bagaimana menjawab soalan ini adalah dengan memahami bahawa tubuh manusia kita hanya dapat menerima mineral dan menolak bahan kimia. Muktamad! Kenapa? Hanya kerana badan kita dibuat dari mineral dan unsur semula jadi, dan bukan bahan kimia. Sebilangan besar ubat-ubatan dan pil tambahan atau makanan yang diproses dibuat bersama-sama dengan bahan kimia yang tidak berlaku secara semula jadi (tidak semula jadi) tetapi juga tidak diuji dan bahkan yang paling teruk biasanya dianggap selamat. Oleh itu, jika gaya hidup seseorang berdasarkan diet moden, ubat-ubatan moden dan makanan tambahan moden yang dicampur secara kimia, badan mereka akan bertindak balas dengan pelbagai gejala keadaan kesihatan, dan yang paling utama adalah migrain.

Pengguna pada dasarnya terpaksa membuat pilihan dalam keputusan pemulihan mereka. Sebilangan besar pengguna yang berhenti mengambil produk kesihatan yang berkaitan dengan bahan kimia seperti ubat preskripsi atau pil tambahan, vitamin, mineral atau herba atau makanan yang diproses biasanya akan mengalami peralihan pemulihan badan mereka yang sering dikenali sebagai proses detoksifikasi. Ini (pemulihan badan) bersifat sementara walaupun bagi sesetengah orang, mungkin memerlukan sedikit masa.

Seringkali kita menyaksikan pengguna yang menghentikan atau mengurangkan ubat atau suplemen mereka tetapi tidak memerhatikan pada makanan dan bahan-bahan yang berkaitan dengan bahan kimia yang mereka ambil setiap hari untuk mencapai pemulihan kesihatan sepenuhnya. Sebabnya adalah keadaan yang sama dengan ubat kimia dan makanan tambahan kimia. Walaupun pengguna menghentikan atau mengurangkan ubat atau makanan tambahan yang berkaitan dengan bahan kimia, tubuh masih menerima bahan kimia dari makanan proses yang mereka makan. Pengawet, pewarna, perasa tiruan, pemanis dan bahan tambahan adalah antara bahan kimia biasa yang ada dalam makanan moden harian kita hari ini. Ini untuk mengatakan bahawa walaupun setelah menghentikan preskripsi ubat, setelah menghentikan suplemen kesihatan, tetap tidak akan berkesan jika kita tidak menghentikan makanan dan minuman yang diproses yang kita ambil setiap hari.

Sebagai kesimpulannya, dalam usaha untuk mencapai pemulihan sepenuhnya, seperti yang didefinasikan sebagai pemulihan beransur-ansur yang perlahan-lahan berubah menjadi penghilang rasa sakit, pengguna diminta untuk membuat pilihan dalam keputusan mengenai ubat-ubatan yang berkaitan dengan bahan kimia dan bahan makanan yang berkaitan dengan bahan kimia atau yang berkaitan dengan mineral ubat-ubatan dan makanan yang tidak diproses. Dapat difahami bahawa perubahan seperti itu banyak ditanyakan terutama ketika makanan jenis ini cepat dan mudah disediakan berbanding dengan makanan yang perlu disediakan. Ini mungkin menjadi sebab mengapa ramai pengguna ST mengalami sakit kepala setelah meminun ST.

 

Ruj

Secara semula jadi, pankreas kita akan menghasilkan insulin yang diperlukan oleh tubuh kita untuk mengimbangkan tahap glukos. Namun, ketika kita menghidap penyakit diabetes, pankreas kita tidak akan menghasilkan insulin yang mencukupi kerana beberapa faktor. Oleh itu, doktor biasanya memberikan ‘insulin tiruan’ untuk rawatan. Walau bagaimanapun, ‘insulin tiruan’ yang diberikan ini, tidak dihasilkan oleh badan kita.

Ketika kita menghidap diabetes dan mengambil ‘insulin tiruan’ untuk jangka waktu tertentu, tubuh kita, terutama pankreas berada dalam keadaan selesa. Dengan kata lain, pankreas kita secara beransur-ansur mengurangkan pengeluaran insulin kerana adanya lebihan ‘insulin tiruan’ yang bekerja lebih masa. Ini akhirnya akan menyebabkan keadaan tidak produktif di mana, pankreas kita secara beransur-ansur akan kurang berfungsi dan akhirnya menyebabkan kegagalan pankreas. Kegagalan pankreas biasanya bermaksud bahawa organ tidak lagi menghasilkan insulin yang diperlukan untuk mengatur kadar glukos dalam tubuh. (5) Bayangkan jika saya menggunakan ‘insulin tiruan’ sejak 3 tahun yang lalu, ia juga boleh bermakna bahawa pankreas saya tidak berfungsi, sekurang-kurangnya (bukan yang terbaik) selama 3 tahun. Ini berdasarkan pada fakta bahawa pankreas tidak memerlukan penghasilan insulin yang mencukupi apabila sudah ada banyak ‘insulin yang diperolehi’ di dalam sistem. Senario ini akhirnya akan menyebabkan pankreas tidak berfungsi dan tidak digunakan dalam jangka masa panjang. Seperti semua bahagian badan kita, apabila tidak digunakan – ianya akan berhenti berfungsi dan ini akan mengakibatkan komplikasi buruk yang lain, seperti kegagalan pankreas.

Itulah sebabnya apabila pengguna ‘insulin tiruan’ secara tiba-tiba menghentikan pengambilannya, pengguna akan mengalami kadar gula yang tinggi kerana pankreas mereka secara perlahan-lahan akan kurang berfungsi, sehinggakan tubuh badan mereka akan bergantung kepada ‘insulin tiruan’ selama bertahun-tahun dan jika mereka berhenti mengambilnya, ia akan menyebabkan kadar gula mereka meningkat. ‘Pankreas yang berprestasi rendah’ tidak akan dapat mengatasi permintaan tinggi insulin yang diperlukan oleh badan.

Sekarang jelas, ini bukan usaha proaktif untuk menangani masalah tersebut. ‘Insulin tiruan’ jelas bukan penyelesaiannya. Dalam usaha mengatasi kekurangan insulin di dalam tubuh manusia, menambahkan atau memasukkan ‘insulin tiruan’ ke dalam sistem untuk menggantikan kekurangan tersebut, dengan jelas ia akan menimbulkan masalah lain yang lebih parah seperti kegagalan pankreas, tidak termasuk rintangan insulin. (sila lihat Rintangan Insulin)

Bagi orang yang telah mengambil ‘insulin tiruan’ untuk jangka waktu tertentu, disarankan agar mereka secara beransur-ansur mengurangkan jumlah dos mereka untuk mengelakkan kenaikan gula secara tiba-tiba di dalam badan. (Sila rujuk kepada rawatan taper-off untuk pemulihan sepenuhnya) Apabila seseorang mengambil ST, mereka harus memahami bahawa mineral penting yang terkandung dalam ST digunakan oleh badan untuk tujuan tertentu. Sekiranya diabetes, mineral penting seperti magnesium akan digunakan oleh pankreas pada tahap sel. Sel-sel dalam pankreas yang bertanggungjawab untuk menghasilkan insulin disebut sel beta dan sel beta ini memerlukan mineral utama iaitu, magnesium untuk menghasilkan insulin. (1) Itulah sebabnya orang yang menghidap diabetes selalu dikaitkan dengan gejala kekurangan magnesium. (4) ST tidak disyorkan untuk pesakit diabetes yang mengambil ubat-ubatan perskripsi seperti metformin atau insulin kerana sifat interaksi mereka. Mineral dan bahan kimia bertindak balas secara berkontraksi antara satu sama lain menghasilkan keadaan yang tidak sesuai pada akhir proses. Oleh itu, sangat disarankan bagi orang yang mengambil perskripsi ubat untuk berbincang dengan doktor mereka tentang mengurangkan ubat mereka terlebih dahulu apabila mereka telah memutuskan untuk mengambil ST. Rawatan mineral untuk diabetes ialah merawat pankreas dari segi penyediaan mineral ke sel sehingga organ dapat menghasilkan insulin yang diperlukan dan enzim pencernaan lain dengan berkesan lagi. Rawat organ kita dengan mineral bukan bahan kimia. Tidak seperti ubat-ubatan allopatik yang fokusnya untuk menguruskan tahap gula dengan jumlah insulin yang diperolehi sambil mengabaikan punca masalah yang sebenarnya (keadaan pankreas dan ketidakupayaan untuk menghasilkan insulin), mineral penting ST memberi tumpuan kepada membekalkan tubuh dengan mineral sehingga sel-sel beta pankreas dapat menghasilkan insulin yang dihasilkan oleh badan. Itulah sebabnya diabetes pada masa ini adalah keadaan kesihatan yang tidak dapat diselesaikan oleh standard allopatik kerana tidak pernah berusaha untuk menyelesaikan pankreas (punca masalah) sebaliknya menekankan untuk mengisi kekurangan insulin yang dihasilkan oleh pankreas yang cedera.
Kesimpulan: Bagi pengguna preskripsi ubat, insulin tiruan adalah cara yang paling baik untuk menguruskan kekurangan insulin di dalam badan ,tetapi itu tidak dapat menyelesaikan masalahnya. Masalahnya adalah pada pankreas dan merupakan kawasan yang memerlukan rawatan. Pankreas yang meradang, sama dengan pankreas yang cedera atau pankreas yang tidak berfungsi di mana fungsinya seperti menghasilkan insulin dan enzim pencernaan lain, tidak dapat dilakukan secara semula jadi. Baiki pankreas, barulah dapat mengatasi diabetes.

PERCUBAAN KLINIKAL MANUSIA
Memandangkan peranan magnesium dalam pengeluaran insulin tidak pasti, percubaan klinikal secara rawak telah dilakukan pada tahun 2011 ke atas 106 orang yang bukan pesakit diabetes dan peserta yang tidak hamil telah mendaftar. Mereka dibahagikan kepada 2 kumpulan, satu ditambah dengan magnesium klorida sementara yang lain kumpulan “placebo”, selama 3 bulan untuk mengesahkan model hiperbolik fungsi sel beta (HMbCF). Hasilnya menunjukkan taburan hiperbolik yang lebih tinggi di antara kumpulan yang dilengkapi dengan magnesium berbanding kumpulan lain. Kajian ini menunjukkan pengambilan magnesium pada dos 2,500 mg sehari meningkatkan kemampuan sel beta menghasilkan insulin. (2)

PERCUBAAN KLINIKAL MANUSIA
Satu lagi kajian dilakukan di negara Nigeria dengan tujuan untuk menilai kesan kekurangan magnesium pada fungsi sel beta pankreas terhadap pesakit diabetes. 89 orang dengan diabetes mendaftar, 34 daripadanya dengan tahap kekurangan magnesium dan 45 orang dengan kadar magnesium normal. Fungsi sel beta pankreas dianggarkan menggunakan Model Penilaian Homeostatik. Kajian mendapati tahap fungsi sel beta pankreas lebih rendah di antara 34 peserta yang rendah magnesium berbanding dengan subjek dengan kadar magnesium normal. Magnesium plasma yang lebih rendah dikaitkan dengan penurunan fungsi sel beta pankreas. Kajian ini menunjukkan bahawa kekurangan magnesium mungkin dikaitkan dengan kerosakan fungsi sel beta pankreas. (3)

 

Ruj

 

Magnesium dan ubat menggunakan jalur pengangkutan dan metabolisme yang sama di dalam badan untuk penyerapan, metabolisma, dan penghapusan usus mereka. Ini bermakna bahawa apabila satu atau lebih ubat diambil, selalu ada kemungkinan risiko interaksi dengan status magnesium. (2) Oleh kerana ST mempunyai magnesium yang semula jadi di dalam bahan ST, ianya tidak sesuai untuk pengguna yang menggunakan prekripsi ubat kerana interaksinya sia-sia sahaja.

Alasan untuk tidak mengesyorkan pengguna mencampurkan ubat-ubatan mereka dengan Salaris Tea adalah kerana interaksi negatif antara bahan kimia dan mineral dalam badan kita menjadikan senario pengimbangan di mana kedua-dua bahan tersebut akan saling bergantungan. Menurut pakar terkenal, Dr Carolyn Dean MD. ND., kebanyakan preskripsi ubat mengandungi fluorida (di antara banyak bahan lain) dalam formulasi ubat mereka. Fluorida dikenali sebagai pengikat magnesium dan apabila ini (pengikatan) berlaku, magnesium akan dikeluarkan dari sistem bersama-sama dengan unsur fluorida. Bayangkan, satu tiub ubat gigi komersial mengandungi dua kali jumlah fluorida yang cukup untuk membunuh kanak-kanak: 143 mg dalam setiap tiub. Dos membunuh untuk kanak-kanak berumur 2 tahun adalah 60mg. Untuk usia 9 tahun 120mg. (3)

Akibatnya tindakan ubat boleh dipengaruhi oleh magnesium. Sebagai contoh, magnesium, kalsium, dan zink boleh mengganggu penyerapan antibiotik tetrasiklin gastrointestinal dan pada masa yang sama fungsi fisiologi mineral seperti magnesium mungkin terganggu oleh ubat (contohnya, diuretik menyebabkan kehilangan magnesium buah pinggang). (2) Oleh itu, secara saintifik tidak ada gunanya mengambil ST dengan ubat preskripsi.

KAJIAN HAIWAN
Kajian metabolisma selama lima hari (pada tikus) yang dilakukan pada minggu ke-3 dan ke-6 menunjukkan bahawa diet rendah magnesium meningkatkan penyerapan fluorida, sedangkan diet tinggi magnesium mengurangkan penyerapan fluorida. Nilai pengekalan fluorida hanya mencerminkan perubahan penyerapan, yang menunjukkan bahawa lokasi interaksi antara magnesium dan fluorida berada pada tahap usus, kemungkinan besar melibatkan pembentukan kompleks yang tidak larut. (1)

 

Ruj;

Banyak salahfaham timbul di kalangan pengguna ST yang mengalami tekanan darah tinggi setelah menggunakan ST, terutamanya bagi pengguna yang menghentikan ubat penipisan darah secara tiba-tiba. Adakah ST dikaitkan dengan tekanan darah tinggi? Jawapannya pasti tidak. Sebenarnya mineral seperti magnesium menurunkan tekanan darah dan telah disahkan oleh kajian klinikal manusia. (2) Jadi, jika ST tidak dikaitkan dengan peningkatan tekanan darah tinggi, maka mengapa sebilangan pengguna ST mengalami tekanan darah tinggi setelah mengambil ST?

Kerana sebilangan pengguna ST berhenti secara tiba-tiba ubat mereka. Tolong JANGAN menghentikan ubat anda tanpa pengawasan doktor anda. Berhenti mengambil ubat tekanan darah dengan cepat, dapat menyebabkan tekanan darah meningkat sangat tinggi, yang dapat menyebabkan strok, serangan jantung, atau komplikasi penyakit lain. (1)

Magnesium menurunkan natrium dan kalsium intraselular, yang meningkatkan pengurangan tekanan darah. Magnesium adalah penyekat saluran kalsium semula jadi, menyekat pengikatan natrium ke sel-sel otot licin vaskular, meningkatkan PGE vasodilating, mengikat kalium dengan cara bekerjasama, meningkatkan oksida nitrat, memperbaiki fungsi endotel, menyebabkan pelebaran saluran darah (vasodilatasi), dan mengurangkan tekanan darah (BP). Sebilangan kecacatan genetik dalam pengangkutan magnesium boleh menjadi penyebab hipertensi. (3)

Kombinasi magnesium dan kalium dengan pengambilan sodium rendah lebih berkesan dalam mengurangkan tekanan darah daripada menggunakan mineral tunggal. Sebaiknya 1000mg magnesium digabungkan dengan 4.7gm kalium dan <1.5gm sodium setiap hari melalui diet dan makanan tambahan untuk memaksimumkan penurunan tekanan darah. (4)

ST memenuhi keperluan di atas apabila 10gram bahan ST dapat mencapai tahap magnesium sebanyak 1,000mg sementara kalium hanya mampu mencapai 25% dari keperluan tersebut.

Banyak faktor boleh mempengaruhi tekanan darah, seperti hormon, tekanan, senaman, makan, berdiri dan duduk. Aliran darah ke seluruh tubuh diatur oleh ukuran saluran darah, tindakan otot licin, injap sehala dan tekanan cairan darah itu sendiri. Antaranya ialah sistem pembekuan darah kita. Darah kita menebal kerana banyak sebab. Antaranya disebabkan oleh protein berat, terlalu banyak darah dalam peredaran darah atau terlalu banyak sel merah, sel putih dan platelet akan mengakibatkan penebalan darah.

Jika kita disahkan menghidap penyakit tekanan darah tinggi, ianya bermaksud aliran tekanan dalam sistem pembuluh darah kita meningkat kerana penyempitan pembuluh darah disebabkan oleh kalsifikasi atau pengumpulan plak. Ukuran (lumen) saluran darah atau terowong kita akan menyempit (kerana pengumpulan) yang menyebabkan keradangan di dalam tisu lembut yang menutupi dinding arteri. Tisu-tisu lembut ini mengembang dengan ukuran kalsium, lemak, deposit kolesterol yang membentuk plak. Keradangan pada tisu lembut di sekitar saluran darah kita adalah salah satu sebab utama mengapa kita mengalami tekanan darah tinggi. Jantung memberi tekanan lebih banyak untuk menghantar darah ke semua bahagian tubuh badan manusia yang menjadi tinggi dan bertambah kuat akibat mengalirkan darah melalui terowong yang sempit kerana keadaan bengkak yang berlaku di kawasan tertentu di dalam badan.

40% simpanan magnesium dalam tubuh badan manusia berada dalam tisu lembut. Apabila keradangan berlaku di dalam tisu lembut dan mengembang menjadi saiz yang lebih besar, ianya menunjukkan adanya bahan plak seperti kalsium, lemak atau kolesterol yang telah meresap ke dalam sel-sel tisu lembut dan telah terkumpul lama. Sekiranya terdapat simpanan magnesium di dalam sel-sel tisu lembut, bahan-bahan asing ini tidak akan dapat menembusi ke dalam sel-sel dengan mengekalkan ukuran tisu pada bentuk yang asal sambil mengelakkan keadaan keradangan.

PERCUBAAN KLINIKAL MANUSIA
34 percubaan yang melibatkan 2028 peserta menunjukkan suplementasi Mg pada dos median 368mg/hari selama 3 bulan mengurangkan

Tekanan Darah sistolik dengan ketara sebanyak 2.00mm Hg (selang keyakinan 95%, 0,43-3,58) dan Tekanan Darah diastolik sebanyak 1.78 mm Hg (95% selang keyakinan, 0.73-2.82). Suplementasi Mg dengan dos 300mg/d atau tempoh 1 bulan mencukupi untuk meningkatkan Mg serum dan mengurangkan Tekanan Darah; dan serum Mg dikaitkan secara negatif dengan Tekanan Darah diastolik tetapi bukan Tekanan Darah sistolik (semua P <0.05). Hasil kajian menunjukkan bahawa kesan penyebab suplemen Mg terhadap penurunan Tekanan Darah pada orang dewasa terbukti secara klinikal. (2)

 

Ruj:

Houston MC, “The Importance of potassium in managing hypertension.”,2011, Curr Hypertens Rep. 2011; Vol.13, pp.309-317. Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s11906-011-0197-8

Banyak pengguna ST yang telah mencapai keadaan tekanan darah normal setelah mengambil ST selama 3-6 bulan. Namun, ada juga maklum balas dari pengguna, walaupun mengambil ST masih tidak dapat memberi bacaan normal ke atas tekanan darah mereka. Salah satu sebabnya adalah kerana dos ST tidak mencukupi untuk mengatasi keadaan mereka. Tuntutan ini, bukan sahaja dapat disokong dari banyak maklum balas pengguna yang telah mencapai hasil yang diinginkan dengan meningkatkan dos ST mereka, tetapi juga dapat disokong oleh kajian yang menilai pesakit hipertensi yang tidak dirawat antara usia 20-59 tahun selama 2 bulan di dalam usaha untuk menentukan apa-apa perubahan pada tekanan darah mereka selepas rawatan magnesium. Apa yang mereka dapati ialah 15mmol magnesium / hari, diberikan kepada pesakit hipertensi ringan sehingga sederhana yang tidak dirawat, tidak mengubah tekanan darah dan kepekatan magnesium dan kalium dalam serum dan otot. (1)

15mmol (atau 270mg/kg) (2) magnesium sehari untuk pesakit hipertensi sederhana tidak cukup untuk memberi kesan yang bermaksud bahawa pengguna yang mengambil satu pek uncang ST4GM sehari tidak mencukupi kerana satu pek uncang ST4GM mempunyai sekitar 238mg/ kg. Pengambilan magnesium, dewasa, lelaki yang disyorkan adalah 420mg/kg yang menunjukkan bahawa 15mmol sebenarnya 35% lebih rendah daripada keperluan harian yang disyorkan dan kepekatan magnesium yang tidak mencukupi bagi tubuh untuk menghasilkan kesan terapeutik.

Ketika kami melakukan tindakan lanjut dengan pengguna ini (orang yang menggunakan ST dan tidak dapat menormalkan tekanan darah mereka), kami mendapati bahawa kebanyakan mereka mengambil satu peket uncang ST 4gm sehari yang mempunyai berat sekitar 238mg/ kg. Selepas mereka meningkatkan dos ST kepada 2 uncang (476mg/kg) dalam satu liter air, kami mendapati bahawa kebanyakanya telah memperbaiki keadaan mereka, dengan bacaan tekanan darah normal, sistolik dan diastolik, sementara yang lain hanya meninggalkan, menyerah dan mencuba alternatif lain.

ST sangat berkesan untuk orang yang mempunyai hipertensi kerana magnesium melonggarkan otot tisu lembut yang mengelilingi arteri darah yang menyekat peredaran darah berjalan lancar melalui saluran darah kecil, sehingga jantung mengepam lebih banyak darah. Apabila arteri darah kita tersekat, lilitan semakin kecil sehingga memerlukan lebih banyak tekanan untuk membuat jantung kita mengepam lebih banyak untuk peredaran darah seluruh badan.

PERCUBAAN KLINIKAL MANUSIA
34 percubaan yang melibatkan 2028 peserta menunjukkan suplementasi Mg pada dos median 368 mg / hari selama 3 bulan mengurangkan BP sistolik dengan ketara sebanyak 2.00mm Hg (tahap keyakinan 95%, 0,43-3,58) dan BP diastolik sebanyak 1.78mm Hg (95% tahap keyakinan, 0.73-2.82). Suplementasi Mg dengan dos 300mg/d atau tempoh 1 bulan mencukupi untuk meningkatkan Mg serum dan mengurangkan BP; dan serum Mg dikaitkan secara negatif dengan BP diastolik tetapi bukan BP sistolik (semua P <0.05). Penemuan menunjukkan kesan penyebab suplemen Mg pada penurunan BP pada orang dewasa terbukti secara klinikal. (3)

 

Ruj:

Kerap membuang air kecil sering berlaku semasa mengambil ST dan sebabnya adalah sebilangan mineral penting dalam bahan ST mempunyai kemampuan mengikat bahan asing atau toksik dalam badan yang akan dikeluarkan melalui buah pinggang, melalui buang air kecil dan kadang-kadang melalui buang air besar kita.

Walau bagaimanapun, kencing yang kerap ini berlaku hanya sementara. Sebab saintifik di sebalik gejala ini, dikaitkan dengan proses detoksifikasi yang berlaku di dalam badan. Apabila badan cedera akibat lebam atau sakit, gout atau bahkan demam, mineral penting di dalam badan akan mengikat toksin tersebut dan membuangnya dari sistem melalui kencing. Jika air kencing berkurangan bermakna tubuh badan telah membersihkan sebahagian besar toksin di dalam badan.

Tidak ada protokol detoks yang lengkap tanpa magnesium. Sangat penting untuk detoksifikasi sihat dan penyingkiran toksin keluar dari badan dengan berkesan. Untuk setiap bahan kimia yang didetoksifikasikan dari badan, seseorang menggunakan dan kehilangan sejumlah mineral seperti magnesium dan kalium. Selanjutnya, magnesium diperlukan untuk pengeluaran glutathione (2) yang mencukupi. Ia juga diperlukan untuk menyingkirkan merkuri, plumbum dan arsenik. Magnesium penting untuk laluan detoks fasa 1, dan bersama dengan mineral lain seperti zink, menggantikan logam berat toksik dari badan. Apabila magnesium mencukupi, vitamin B berfungsi lebih baik dan kecerunan sel proton memungkinkan bateri mitokondria (dalam sel) memberikan tenaga yang mencukupi. Apabila magnesium tidak mencukupi, orang berisiko tinggi mengalami bahaya oksidatif dan kerosakan radikal bebas dari toksik logam. Magnesium melindungi otak dari serangan mineral toksik seperti aluminium, kadmium, plumbum, merkuri dan nikel. Tahap rendah magnesium otak membolehkan logam toksik memasuki sel otak, dan boleh menjadi pertanda keadaan seperti Alzheimer dan Parkinson. (1)

Kesimpulan: Air kencing yang kerap semasa mengambil ST adalah keadaan sementara. Seseorang harus memahami bahawa air kencing yang kerap adalah tanda proses detoksifikasi yang dilakukan oleh badan kita untuk membuang toksin yang tidak perlu dengan bantuan magnesium, kalium dan mineral lain di dalamnya.

 

Ruj:

Boleh, memang dan pasti saya memerlukan magnesium jika saya seorang perokok. Sebenarnya jika kita merokok, semakin banyak alasan kita memerlukan magnesium kerana bagaimana kita akan menyahtoksinkan racun dari merokok. Merokok sering dikaitkan dengan logam berat seperti kadmium. Semakin banyak kita merokok, semakin banyak kadmium yang kita masukkan ke dalam badan kita. Kadmium ini kemudian akan diserap ke dalam sel kita menjadikan sebahagian besar sel kita rosak. Magnesium dan kalium kedua-duanya adalah pengikat toksin seperti kadmium, di mana kedua-duanya akan mengikat molekul kadmium keluar dari sel dan membuangnya dari badan.
Salah satu mekanisme penting toksik kadmium (Cd) adalah interaksinya dengan unsur-unsur bio, termasuk magnesium (Mg). Pendedahan kepada Cd menyebabkan gangguan metabolisme Mg dalam organisma, sementara suplemen Mg mempunyai kesan buruk terhadap penyerapan, pengumpulan dan ketoksikan Cd. Ini bermaksud bahawa magnesium tidak membenarkan kadmium kekal di dalam sel kita. Menurut kajian yang ada, yang menunjukkan peranan perlindungan Mg terhadap ketoksikan Cd, masih perlu dikaji, adakah magnesium boleh mempengaruhi masalah terapi keracunan Cd yang tidak dapat diselesaikan?. Dalam tinjauan, interaksi antara logam toksik Cd dan unsur bio Mg dibincangkan berdasarkan literatur yang ada berdasarkan data eksperimen kerana data dari kajian manusia adalah terhad. (1)

 

Ruj:

 • Vesna Matovic, Zorica Plamenac Bulat, Danijela Djukic-Cosic, Danilo Soldatovic (2010) Antagonism between cadmium and magnesium: a possible role of magnesium in therapy of cadmium intoxication”, Magnesium Research, Vol. 23(1), pp.19-26; link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20228012/

Danijela Djukic-Cosic, Millica Ninkovic, Zivorad Malicevic, “Effect of Supplemental Magneisum on the kidney levels of cadmium, zinc and copper of mice exposed to toxic levels of cadmium”, 2006, Feb, Journal of Biological Trace Element Research, Vol.114(1-3), pp. 281-291. Link: https://www.researchgate.net/publication/6595193_Effect_of_Supplemental_Magnesium_on_the_Kidney_Levels_of_Cadmium_Zinc_and_Copper_of_Mice_Exposed_to_Toxic_Levels_of_Cadmium

Ya, sudah tentu boleh, sebenarnya anda dapat mengurangkan rasa sakit pada gusi secara besar-besaran dan kadang-kadang ianya berlaku dengan segera. Banyak salahfaham timbul terutama ketika kita mengalami sakit gigi yang sering dikaitkan dengan gigi yang mempunyai lubang di mana sebahagian besar sebenarnya adalah masalah gusi. Gusi yang bengkak. ST hampir menjadi keajaiban ketika meminumnya semasa sakit, yang berkaitan dengan gusi yang bengkak, di mana kebanyakan testimoni yang diterima merasakan rasa sakit secara beransur-ansur hilang semasa serangan “sakit gusi”. (nota: ST harus diambil dengan cara pekat: 1 pek uncang 4gm direndam ke dalam 1 cawan (250mL) air gelas.)
Inilah sebabnya. Segala jenis bengkak sering terjadi pada tisu lembut, dan gusi. Di dalam gusi kita terdapat tisu lembut yang mengembang atau membengkak semasa keradangan. Ketika kita merasakan sakit gigi, itu juga boleh menjadi gusi yang meradang. Sebilangan besar simpanan mineral sel di dalam badan dihasilkan oleh magnesium dan kalium. Ini bermakna di dalam sel kita terdapat mineral magnesium dan kalium. Apabila kita kekurangan mineral ini, sel kita akan menjadi tuan rumah kepada bahan lain yang tidak sesuai dengan sel seperti kadmium, merkuri atau bahkan kalsium, lemak, karbohidrat dan logam berat lain. Ini hanya berlaku apabila badan kita kekurangan magnesium atau kalium. Sila rujuk “Apa yang menyebabkan kesakitan di badan kita?”
Penyakit periodontal (gusi) adalah jangkitan pada tisu yang memegang gigi di tempatnya. Kebiasaannya disebabkan oleh tabiat memberus dan pembersihan yang buruk sehingga plak – filem bakteria yang melekit – terkumpul pada gigi dan mengeras. (1)
Dalam sebuah kajian dalam tahun 2005, antara magnesium dan penyakit gusi, disarankan, “Hubungan antara magnesium dan periodontitis (penyakit gusi) telah disarankan oleh kajian awal. Dalam satu kajian padanan-berpasangan, 60 subjek menggunakan ubat yang mengandungi magnesium oral dan 120 tanpa magnesium oral, dibandingkan. Pada subjek berusia 40 tahun dan lebih tua, peningkatan Mg/Ca serum dikaitkan dengan pengurangan kedalaman probing yang dikurangkan (p<0,001), kehilangan lampiran berkurangan (p= 0,006), dan bilangan gigi yang tinggal (p=0,005). Subjek yang mengambil ubat Mg menunjukkan kehilangan lampiran yang lebih sedikit (p<0,01) dan gigi yang tinggal lebih banyak daripada rakan sepadan mereka. Hasil ini menunjukkan bahawa suplemen magnesium nutrisi dapat meningkatkan kesihatan periodontal. ” (2)

 

Ruj:

(1) National Institute of Dental and Craniofacial Research, “Periodontal (Gum) Disease link: https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info#:~:text=Periodontal%20(gum)%20disease%20is%20an,on%20the%20teeth%20and%20harden.

(2) P. Meisel, C. Schwahn, J Luedemann, U John, H K Kroemer, T Kocher, “Magnesium deficiency is associated with periodontal disease”, (2005) Journal of Dental Research, Vol.84(10), pp.937-941

Menurut tinjauan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Asia Pacific Allergy, bukti menunjukkan bahawa magnesium sulfat berguna untuk merawat serangan asma yang teruk ke atas orang yang menerimanya melalui IV (intravena). Hanya sedikit kajian mendapati magnesium sulfat nebulized berguna. (1) Magnesium sulfat adalah bronkodilator. Ia melonggarkan otot-otot bronkus dan mengembangkan saluran udara, membolehkan lebih banyak udara mengalir masuk dan keluar dari paru-paru. Ini dapat melegakan simptom asma seperti sesak nafas. Doktor terutamanya menggunakan magnesium sulfat untuk merawat orang yang mengalami masalah asma yang teruk. (2)
Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan magnesium yang lebih rendah dikaitkan dengan penurunan fungsi paru-paru, kepekaan saluran udara yang lebih banyak dan kurang mengeluarkan bunyi “wheezing”. Beberapa kajian baru-baru ini telah menguji idea bahawa pengambilan magnesium dapat memperbaiki asma. Hasilnya positif tetapi tidak cukup untuk membuktikan bahawa magnesium berfungsi. (3) Magnesium bukanlah rawatan utama yang disyorkan untuk asma, tetapi jika anda menggunakannya dengan ubat lain, magnesium sulfat dapat membantu menghentikan serangan asma . Sebilangan orang juga mengambil makanan tambahan (suplemen) magnesium sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka. (1)
Dalam empat kajian yang menilai pemberian magnesium IV (intravena) untuk simptom “acute asthma excerbations”, dos dewasa bermula dari lebih dari 30-40mg sehari dan dos kanak-kanak antara 10-30mg sehari untuk mereka yang berumur lebih dari 2 tahun, memberikan kelegaan segera untuk bronkospasme dan keradangan saluran udara yang teruk. (4) Kesan sampingan suntikan magnesium sulfat termasuk, gangguan jantung, kesukaran bernafas, refleks yang buruk, kekeliruan, kelemahan, pembilasan (kehangatan, kemerahan atau rasa geli), berpeluh, menurunkan tekanan darah. (5) Magnesium membantu mengekalkan degupan jantung yang normal dan kadang-kadang doktor memberikannya secara intravena (IV) di hospital untuk mengurangkan kemungkinan fibrilasi atrium dan aritmia jantung (degupan jantung tidak teratur). Orang yang mempunyai kegagalan jantung kongestif (CHF) sering berisiko akan terkena aritmia jantung. (6)
Tahap magnesium akan menjadi lebih rendah pada individu yang menderita asma daripada orang yang sihat. Para penyelidik percaya kekurangan magnesium boleh menyebabkan pengumpulan kalsium pada otot yang melapisi saluran udara paru-paru. Ini menyebabkan saluran udara menyempit, membuat pernafasan menjadi lebih sukar. (7) Walaupun suplemen magnesium pada amnya dianggap selamat, anda harus berjumpa dengan pakar penjagaan kesihatan anda sebelum mengambilnya – terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan. Makanan tambahan mineral (suplemen) mungkin tidak selamat bagi orang yang mengambil ubat diuretik, ubat jantung atau antibiotik tertentu. (8) (sila lihat ..)

 

Ruj:

 • Healthline, “How to use magnesium for asthma relief”,
 • Medical News Today, “Magnesium for asthma relief: When is it used and does ot work?”,
 • net, “Is magnesium good for asthma care?”,
 • Clinical Advisor, “Magnesium helps prevent, manage asthma attacks”,
 • com, “Side effects of magnesium sulfate”,
 • Mount Sinai, New York, “Magnesium Information”,
 • Healthline, “7 signs of magnesium deficiency”,
 • Healthline, “Magnesium supplements: Benefits, Side Effects and Dosage”,

Satu kajian telah mendapati bahawa pengambilan magnesium secara berkala mengurangkan kekerapan serangan migrain sebanyak 41%. Penyelidikan lain menunjukkan bahawa pengambilan suplemen magnesium setiap hari boleh berkesan untuk mencegah migrain yang berkaitan dengan haid. (1) Sekiranya anda dan doktor anda bersetuju bahawa magnesium mungkin patut dicuba untuk mencegah migrain, bersabarlah. Anda mungkin memerlukan 3-4 bulan sebelum anda mengetahui kesannya. Berundinglah dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan (suplemen) magnesium. Sekiranya mereka memberi anda sebagai langkah awal, mereka mungkin mencadangkan 400 miligram sehari sebagai dos permulaan. Beberapa kajian penyelidikan, memberi pesakit migrain sehingga 600 miligram sehari. (2)
“Anda harus mengambil magnesium selama 3 bulan untuk mendapatkan kesannya”, kata DeRossett. ” Ramai orang kadang-kadang menyerah terlalu cepat ..”, tambahnya. Mengambil dos yang betul juga penting: 500mg magnesium sehari. (3) Yayasan Migrain Amerika mencadangkan pengambilan suplemen magnesium oksida 400-500 miligram (mg) setiap hari untuk mencegah migrain. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa keberkesanan magnesium sebagai pencegahan terhadap migrain meningkat apabila seseorang mengambil dos yang lebih tinggi daripada 600 (mg) sekurang-kurangnya 3 hingga 4 bulan. (4)

 

Ruj:

Itu bergantung. Terdapat dua jenis sakit buah pinggang. Penyakit buah pinggang dan kegagalan buah pinggang. Sekiranya saya mengalami kegagalan buah pinggang, lebih baik saya tidak mengambil ST kerana keadaan kegagalan buah pinggang saya tidak dapat memetabolismakan kandungan magnesium dalam ST. Ini akan menyebabkan komplikasi lain dan pastinya tidak digalakkan.
Tetapi, jika saya didiagnos menghidap penyakit buah pinggang, magnesium mungkin merupakan mineral yang diperlukan. Fungsi buah pinggang yang semakin menurun adalah dikaitkan dengan peningkatan kadar fosfat serum dan sementara pembatasan fosforus diet dapat membantu mengawal tahap fosfat serum pada awalnya, kebanyakan pesakit akan mempunyai tahap fosfat yang tinggi dari penyakit buah pinggang kronik (CKD) Tahap 3 atau 4 dan seterusnya. Oleh itu, pengikat fosfat sangat diperlukan, terutama untuk mencegah dan mengubati penyakit tiroid – Tahap-2, hiperparatiroidisme sekunder yang disebabkan oleh tahap fosfat yang tinggi, tetapi juga kerana meningkatnya keprihatinan bahawa fosfat, dan mungkin juga kalsium, mungkin memiliki peranan penting dalam kalsifikasi vaskular pada pesakit CKD. (2) Pengikat fosfat oral telah digunakan selama bertahun-tahun untuk mengendalikan kadar fosfat pada pesakit dengan CKD, tetapi sampai sekarang belum mendapat pengikat yang ideal dari segi peningkatan hasil klinikal, keberkesanan, kepatuhan pesakit, keselamatan dan kos biaya. Pengikat fosfat tradisional yang mengandungi aluminium atau kalsium mempunyai kelemahan. Walaupun agen yang mengandungi aluminium adalah pengikat fosfat yang sangat berkesan, mereka kurang memberi perskripsi di negara maju kerana kadar toksik terbukti dengan penggunaan jangka panjang, tetapi tetap digunakan secara meluas di negara-negara membangun. Garam berasaskan kalsium adalah lebih murah, berkesan dan sangat banyak digunakan, tetapi terdapat beberapa keprihatinan mengenai hubungan statistik pemerhatian antara muatan kalsium, hiperkalsemia dan kalsifikasi vaskular. (3)
Pengikat fosfat yang mengandungi magnesium mempunyai kelebihan intrinsik tertentu: ia tidak mengandungi aluminium, dan oleh itu penggunaannya adalah mengelakkan kadar toksik aluminium dan membolehkan pengambilan kalsium dikurangkan atau dihilangkan; magnesium telah digunakan selama bertahun-tahun dan magnesium yang mengandungi fosfat pengikat relatif murah berbanding dengan jenis pengikat lain. (4) Namun, banyak doktor tidak begitu memahami kefahaman mengenai metabolisme dan penggunaan magnesium dalam CKD. Oleh itu, terdapat pelbagai persepsi dan kebimbangan yang perlu dikaji semula sebelum ahli nefrologi mula menggunakan pengikat fosfat yang mengandungi magnesium dengan lebih luas. Sebilangan besar masalah ini berpusat di sekitar tempat yang mempunyai banyak magnesium yang menyebabkan berlakunya gangguan gastrointestinal dan keperluan untuk pemantauan serum magnesium . (4)
Kajian awal yang membandingkan penggunaan aluminium hidroksida dan magnesium hidroksida atau magnesium karbonat menunjukkan bahawa magnesium dapat digunakan sebagai pengikat fosfat yang berkesan, tetapi diakui secara meluas bahawa magnesium hidroksida menyebabkan kesan sampingan gastrointestinal, sedangkan garam karbonat lebih baik digunakan. (5)
Walaupun sains belum dapat menyelesaikannya, penyelidikan lebih lanjut diperlukan kerana penggunaan magnesium berpotensi untuk meminimumkan kalsifikasi vaskular pada pesakit dialisis. (6)
Kebimbangan mengenai potensi kejadian buruk akibat hipermagnesaemia adalah benar, tetapi beberapa laporan yang terdapat dalam literatur kebanyakannya berkaitan dengan tahap magnesium hingga tiga kali had atas normal yang tidak dicapai dalam mana-mana kajian yang melihat magnesium sebagai pengikat fosfat. Walau bagaimanapun, kebimbangan yang sangat praktikal mengenai penggunaan magnesium sebagai pengikat fosfat adalah tahap serum magnesium yang tidak dilakukan secara rutin di kebanyakan klinik dialisis. (4)
Semenjak 20 tahun yang lalu, pengikat fosfat berasaskan magnesium telah digunakan sebagai alternatif atau makanan tambahan, pertama untuk pengikat fosfat berasaskan aluminium dan kemudian kalsium. Pertama, ini adalah untuk mengelakkan ketoksikan aluminium dan kedua untuk mengelakkan atau mengurangkan risiko hiperkalsemia. Perbincangan pengikat fosfat yang mengandungi magnesium berdasarkan ujian klinikal dalam akademik, bagaimanapun, rumit kerana beberapa sebab (Jadual 3). Terdapat sedikit kajian yang diterbitkan dan yang paling banyak diterbitkan adalah berkualiti rendah dengan sebilangan kecil subjek atau dijalankan dalam jangka masa yang pendek. Sebagai tambahan, kajian lama cenderung menggunakan magnesium hidroksida daripada magnesium karbonat, dan nampaknya magnesium hidroksida dikaitkan dengan tahap buruk gastrointestinal. (4)
Magnesium ST adalah unsur magnesium asli yang tidak bergabung dengan hidroksida dan karbonat. Kepekatannya seimbang dari segi nisbah mineral antara magnesium, kalsium dan kalium yang dapat mengikat kadar fosfat keluar dari buah pinggang.

 

Ruj:

 • Lesley Rees, Rukshana C Shroff, “Phosphate binder in CKD: chalking out the difference”, Review, Journal of Pediatrician of Nephrology, 2010, Vol.25(3), pp. 385-394. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19898877/
 • Sharon M Moe, Neal X Chen, “Pathophysiology of vascular calcification in chronic kidney disease”, Review, Journal of Circulation Research, 2004, Vol.95(6), pp.560-567. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15375022/
 • Alastair J Hutchison, “Oral phosphate binders”, Review, Journal of Kidney International, Vol.75(9), pp.906-914. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19279554/
 • Alastair J. Hutchison and Martin Wilkie, “Use of magnesium as a drug in chronic kidney disease”, Journal of Clinical Kidney, 2012, Vol.5(Suppl-1), pp.i62-i70. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4455824/#bib2
 • R O’Donovan, D Baldwin, M Hummer, C Moniz, V Parsons, “Substitution of aluminum salts by magnesium salts in control of dialysis hyperphosphatemia”, Clinical Trials, The Lancet, 1986, Vol.19.1(8486), pp.880-882. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2870354/
 • H E Meema, D G Oreopoulos, A Rapoport, “Serum magnesium level and arterial calcification in end-stage renal disease”, Clinical Trials, Journal of Kidney International, 1987, Vol.32(3), pp.388-394. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3669498/

Teh SALARIS selamat dan senang diambil. Tidak ada rasa kerana rasanya seperti air. Ambil satu uncang dan masukkan ke dalam bekas (jug) satu liter dan rendam semalaman (1 -12 jam) dengan air, tidak sejuk atau panas, hanya air suhu bilik biasa dengan kualiti terbaik pH 7. Tidak perlu disejukkan. ST yang direndam dalam air boleh bertahan selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan dan tidak busuk atau menjadi lagi teruk selagi bekas (jug) sentiasa ditutup. Tamat tempoh produk diberikan berdasarkan pembungkusan produk yang kemungkinan akan bertahan selama 2 tahun, namun, bahannya, iaitu teras kayu diketahui bersifat antilumut dan antibakteria sehingga boleh meningkatkan jangka hayat produk selama lebih dari 2 tahun jika tidak dibuka. Berikut adalah Jadual Dos ST:
Dewasa (Lelaki dan Perempuan)
8gm: 1 uncang | 2 liter air | satu hari
4gm: 2 uncang | 1 liter air | satu hari
Kanak-kanak (Lelaki dan Perempuan) di bawah 12 tahun
8gm: 1 uncang | 2 liter | dua hari
4gm: 1 uncang | 1 liter | satu hari

Sebaik-baiknya ST harus direndam dengan air suhu bilik yang mempunyai pH 8.5
Tempoh rendaman yang ideal adalah 1.5 hari atau 36 jam
air ideal yang diperlukan setiap uncang 4gm = 1 liter
tidak memerlukan penyejukan
suhu bilik (di bawah 30˚celcius)
sesuai untuk disimpan di dalam bekas kaca
sisa tanin pada bekas boleh ditanggalkan dengan mudah
jangka hayat boleh meningkat sehingga 2 tahun setelah direndam
sisa tannin tidak merbahaya

ujian untuk dilaksanakan;
bagaimana hendak mengetahui sisa tanin tidak berbahaya
ujian apa yang boleh kita lakukan?

ST diperbuat daripada mineral semula jadi. Kita memerlukan mineral setiap hari seperti kita memerlukan udara, makanan dan air setiap hari. Walaupun ada banyak yang mengunakan ST sebagai suatu keperluan kerana keadaan kesihatan tertentu yang ingin mereka kurangkan, dan ketika keadaannya telah diselesaikan, setelah rasa sakit tertentu hilang, mereka berhenti mengambil ST. Ini bukan pendekatan yang tepat kerana ST bukan penghilang rasa sakit atau sifat penyembuh sebaliknya ST adalah penyedia mineral penting, memberikan tubuh dengan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh badan setiap hari. Kita kekurangan sejumlah mineral penting dari diet moden kita hari ini.
Jawapan untuk “berapa lama saya harus mengambil ST, adalah berdasarkan fakta berikut;

1. Lelaki dewasa memerlukan 440mg/kg magnesium sehari (1)
2. Makanan kaya dengan magnesium, jika diambil semuanya menyediakan 140mg/kg
magnesium sehari (2)
3. Kita kekurangan 300mg/kg magnesium sehari (3)

Kenyataannya ialah makanan kita kekurangan magnesium dan mineral penting lain. Untuk mengatakan bahawa kita memerlukan ST setiap hari agak senang di pihak kita kerana kita mempromosikan ST. Namun, ada juga jenis suplemen magnesium lain yang dapat kita ambil untuk mengatasi kekurangan magnesium, atau kalsium, atau bahkan kalium, zink, zat besi dan mineral penting lain yang sangat penting bagi tubuh badan manusia. Walau bagaimanapun, produk ini, produk tambahan kesihatan (suplemen), walaupun pada awalnya kelihatan selamat, ada campuran dengan bahan kimia yang “umumnya dianggap selamat”, atau dengan kata lain, “kita benar-benar tidak tahu sama ada ia selamat atau tidak, jadi kita ambil kata industri bahawa ianya selamat .. “, yang sering digunakan sebagai ‘eksipien’, untuk mengisi, mengikat, melapisi, melincirkan, melarutkan, mewarnai, memelihara dan menambah rasa.
Ruj
(1) 2017 Malaysia Recommended Nutrition Intake
(2) Magnesium rich food; please see……
(3) 440mg – 140mg

Nota; ST tidak mempunyai kesan sampingan walaupun kita berhenti mengambilnya. Ini kerana bahannya diperbuat daripada mineral bukan bahan kimia. Tidak seperti ubat-ubatan perubatan atau ubat-ubatan preskripsi, atau bahkan produk suplemen kesihatan, seperti vitamin, herba dan mineral, sering kali membawa kesan sampingan atau buruk apabila seseorang berhenti mengambilnya setelah beberapa waktu.

34 percubaan yang melibatkan 2028 peserta menunjukkan suplemen Mg pada dos median 368 mg/hari selama 3 bulan mengurangkan BP sistolik dengan ketara sebanyak 2.00mm Hg (selang keyakinan 95%, 0.43-3.58) dan BP diastolik sebanyak 1.78mm Hg (95% selang keyakinan, 0.73–2.82). Suplementasi Mg dengan dos 300mg/hari atau tempoh 1 bulan mencukupi untuk meningkatkan Mg serum dan mengurangkan BP; dan serum Mg dikaitkan secara negatif dengan BP diastolik tetapi bukan BP sistolik (semua P<0.05). Hasil kajian menunjukkan bahawa kesan penyebab suplemen Mg terhadap penurunan BP pada orang dewasa (1) terbukti secara klinikal.
Kami telah melihat pemerhatian selama 15 tahun yang mengesyorkan ST kepada orang-orang dengan pelbagai keadaan kesihatan yang berkaitan dengan gejala kekurangan magnesium adalah bahawa terdapat kes-kes berikut;
1. Terdapat warga tua (50 tahun ke atas; lelaki dan wanita) yang menggunakan ST, pulih
lebih cepat daripada orang yang jauh lebih muda daripada mereka.
2. Terdapat kes di mana orang dewasa yang lebih muda (30-40 tahun) tidak mendapat kesan
terapi ST.
3. Terdapat juga sebilangan warga tua dalam kumpulan umur yang sama, mempunyai tempoh
pemulihan yang berbeza.

Apakah maksud ini? Apa yang berlaku adalah bahawa kumpulan yang pulih lebih cepat adalah orang-orang yang tidak dirawat secara perubatan atau dengan kata lain tidak menggunakan ubat-ubatan preskripsi. Mereka pulih lebih cepat daripada kumpulan usia yang menggunakan preskripsi ubat perubatan. Diet juga merupakan faktor perbezaan lain ketika membandingkan kadar pemulihan. Orang yang menjalani diet ketat sering pulih lebih cepat daripada kumpulan yang tidak menjalani diet ketat. Bergantung pada keadaan kesihatan, tempoh pemulihan sering memakan masa antara 3 bulan hingga 2 tahun terutama ketika kita mengisi semula mineral kita yang telah habis selama bertahun-tahun.

 

Ruj:

 • Xi Zhang, Yufeng Li, Liana C. Del GobboAndrea Rosanoff, Jiawei WangWen Zhang, and Yiqing Song, “Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure, A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials”, 11th July 2016, Hypertension Journal, Vo;.68, pp.324-333

Link: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.116.07664

 

Catatan: Hampir mustahil untuk memberikan satu jawapan yang sesuai untuk semua orang ketika mengukur masa pemulihan kesihatan. Setiap badan manusia walaupun sama dari segi biologi, boleh berbeza dari segi persekitaran kesihatan dalaman mereka, keadaan tubuh mereka. Faktor lain seperti usia sering dijadikan faktor ketika mengukur kadar pemulihan. Orang tua jelas akan bertindak balas lebih lambat daripada yang muda kerana sistem imun yang lebih rendah jika dibandingkan dengan yang muda. Walau bagaimanapun, pandangan ini terlalu sederhana dan tidak boleh dijadikan asas terutama apabila terbukti secara saintifik bahawa sel-sel kita menghasilkan semula lebih cepat.

 1. Berikut adalah maklum balas kami yang paling banyak diperolehi daripada prospek, pengguna dan ejen mengenai sebab mengapa orang tidak berminat dengan ST;
  Sudah menggunakan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor dan tidak bersedia untuk
  berubah.
 2. Sudah ada makanan tambahan (suplemen) dan vitamin yang disyorkan oleh rakan, keluarga atau doctor.
 3. Sudah menggunakan produk semula jadi yang disyorkan oleh rakan, keluarga atau doctor.
 4. Pernah mencuba banyak ubat semula jadi dan tidak berjaya.
 5. Baru bermula dengan ubat, makanan tambahan atau produk semula jadi.
 6. Terlalu mahal; tidak mempunyai bajet.
 7. Salaris Tea baru di pasaran dan orang ramai tidak mengetahui kesan terapeutiknya.

Berikut adalah maklum balas kami yang paling banyak diperolehi daripada prospek, pengguna dan ejen mengenai sebab mengapa orang berminat dengan ST;
1. Mencari jalan keluar untuk masalah kesihatan mereka.
2. Percaya dengan produk semula jadi.
3. Mengetahui bahawa pil herba atau pil tambahan sama bahaya dan tidak berkesan.
4. Memahami kesan buruk terhadap ubat-ubatan dan mencari alternatif
5. Mengalami kesakitan yang tidak boleh tahan dan mencari jalan keluar

Berikut adalah maklum balas kami yang paling banyak diperolehi daripada prospek, pengguna dan ejen mengenai sebab mengapa orang masih menggunakan ST;
1. Mendapat tenaga
2. Rasa segar
3. Mudah bergerak
4. Badan dari kaku menjadi relaks
5. Pencernaan yang mudah
6. Bebas dari migrain
7. Mudah tidur
8. Tidur nyenyak
9. Aliran haid yang sempurna

 1. ST hendaklah direndam ke dalam air bersih dengan kualiti pH8.5 kerana proses pengekstrakan lebih kuat untuk mengeluarkan kandungan mineral di dalam kayu. pH 6.5 dan pH7.0 terbukti mengeluarkan lebih sedikit tannin jika dibandingkan dengan kepekatan warna dengan pH8.5. Walaupun tahap pH yang lebih tinggi seperti pH9 dan pH9.5 dapat mengeluarkan lebih banyak tannin, namun ada kebimbangan untuk mengambil air beralkali tinggi setiap hari. IHP mengesyorkan air yang terbaik adalah pH8.5 sementara pH6.5 dan pH7 yang lebih rendah, juga diterima.
 2. ST setelah direndam tidak memerlukan penyejukan. Ia boleh dibiarkan pada suhu bilik selama berhari-hari bahkan berminggu-minggu dan tidak akan berubah menjadi buruk kerana kesan anti-bakteria yang terdapat di dalam teras kayu, selagi bekas itu sentiasa ditutup untuk mengelakkan terdedah kepada serangga.
 3. ST boleh direndam ke dalam secawan (250mL) air kosong atau direndam ke dalam sebuah bekas (jug) 1 liter yang berisi air kosong. Sebilangan pengguna mengambil ST pada dos yang mereka perlukan dalam secawan. Contohnya ada pengguna yang mengambil 2 uncang 4GM yang direndam ke dalam cawan 250mL, direndam semalaman dan meminumnya pada awal pagi. Terdapat juga yang merendam sebanyak 5 uncang 4GM dalam bekas (jug) satu liter, direndam semalaman (kira-kira 12 jam) dan menghabiskan satu liter sehari. Tidak ada cara yang tepat untuk mengambil ST kerana ia bergantung kepada pilihan pengguna selagi dos harian mereka dipenuhi.
 4. ST harus direndam dalam 18 jam hingga 24 jam dalam air pada suhu bilik. Paling baik diambil setelah direndam selama sehari (24jam). Namun, ada yang merendam dalam masa satu jam untuk diminum. Tempoh rendaman terbaik berdasarkan pengalaman adalah 36 jam, kerana pengekstrakkan tannin akan berlaku. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak praktikal. Oleh itu, bagi mereka yang merendam kurang dari 36 jam, lebih baik memindahkan uncang rendaman ke dalam bekas yang berbeza kerana proses pengekstrakan masih berlaku.
 5. Sekiranya menggunakan bekas kaca, terdapat kemungkinan sisa kemerahan akan muncul di permukaan gelas. Ini bagaimanapun boleh dibuang dengan mudah setelah mencucinya dengan sabun.
 6. Jika menggunakan bekas (jug) yang sama, untuk tujuan merendam ST, dan berulang kali mengisi ST setiap hari, sisa kelodak kecil di dalam air akan muncul. Kelodak ini tidak merbahaya dan selamat diminum. Namun, jika pengguna ragu-ragu, gunakan penapis untuk memisahkan sisa kelodak keluar dari air yang direndam.
 7. ST boleh diambil sebelum atau selepas makan, asalkan ada makanan di dalam badan. Ini kerana jika mineral diambil tanpa makanan, mineral tidak akan dapat diaktifkan. Mineral yang berlaku secara semula jadi memerlukan makanan dan serat aktif untuk diserap ke dalam badan.
 8. ST boleh diambil pada bila-bila masa sepanjang hari, selagi dos yang diperlukan dipenuhi dengan betul. (sila lihat dos ST). Sebilangan pengguna mengambil ST pada waktu pagi untuk tujuan tenaga, sementara yang lain mengambilnya pada waktu malam untuk tidur nyenyak. Ada yang mengelak mengambilnya pada waktu petang untuk mengelakkan rasa mengantuk, sementara yang lain mengambilnya sepanjang hari.
 9. ST pada dasarnya adalah produk makanan tambahan mineral yang diperlukan untuk menambah pengambilan mineral harian tubuh manusia yang diperlukan oleh tubuh badan setiap hari.

Walaupun magnesium adalah titik tolak yang didorong ketika memperkenalkan ST tetapi untuk mengatakan ST adalah teh magnesium, tidak sepenuhnya tepat. Sebabnya adalah kerana ST mempunyai banyak mineral penting lain di dalamnya. Kalsium, kalium, zink, fosforus, barium, boron menjadikan ST sukar dikenali sebagai satu produk tertentu.
Satu perkara yang pasti ialah ST bukanlah ubat dan apa yang jelas ialah ST bukanlah penyelesaian menyeluruh untuk keadaan kesihatan walaupun ST sangat penting dalam menyediakan sebahagian besar mineral penting yang diperlukan oleh tubuh manusia setiap hari.
Dengan cara ini, jika bekalan makanan kita kaya dengan magnesium dan bekalan air kita kaya dengan magnesium di antara mineral penting lain, ST sebagai produk tidak akan relevan. Noktah. Mengapa ada yang memerlukan ST apabila sebahagian besar mineral penting dapat diperolehi dari tanaman makanan sederhana atau bijirin atau sayur-sayuran atau bahkan buah-buahan. Ini adalah kenyataan yang sangat sahih. Namun, kenyataannya adalah sebaliknya apabila kebanyakan makanan, tanaman, biji-bijian, sayur-sayuran dan buah-buahan kita sekarang kekurangan mineral penting ini berbanding 50 tahun yang lalu kerana pertanian moden menggunakan racun perosak kimia dan baja kimia yang mengurangkan kadar mineral di dalam tanah.
Oleh itu, jika tanah kita telah berkurangan dan kekurangan mineral penting menjadikan makanan kita kekurangan mineral, dan produk kesihatan tambahan kita pula dicampurkan dengan bahan kimia kontroversi, yang bahkan pihak berkuasa tidak tahu tentang keselamatan dan risiko bahan kimia tersebut, ke mana pengguna akan pergi? Apa yang kita akan lakukan? Di manakah kita akan memperolehi mineral penting yang sangat diperlukan oleh badan kita setiap hari?
ST adalah penyedia mineral semula jadi, atau dengan kata lain, bahan-bahan teras kayu ini kaya dengan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita setiap hari. Adakah ST suatu keperluan? Jawapannya pasti, ya! Dalam keadaan kita sekarang ini, memandangkan makanan moden kita, makanan berproses dan makanan segera atau bahkan bahan makanan kita semua berasaskan bahan kimia yang akan mengurangkan mineral dalam badan kita, ST adalah pilihan terbaik setakat ini kerana keselamatannya boleh meyakinkan bukan hanya kerana ianya semula jadi tetapi kerana ST telah diuji dan disahkan, bebas dari sebarang logam berat dan bakteria, memberi kita jaminan untuk mengambil ST tanpa rasa takut atau ragu.

 1. Asli dan semulajadi sepenuhnya. Tidak seperti banyak bahan makanan tambahan yang diproses menggunakan pelbagai bahan kimia kontroversi, bahan ST benar-benar bebas dari sebarang bahan kimia merbahaya. ST tidak boleh diklasifikasikan sebagai produk suplemen kesihatan kerana ia tidak diproses sepertimana suplemen diproses.
 2. Boleh dianggap sebagai makanan. Walaupun tidak dikategorikan sebagai makanan kerana orang tidak makan kayu, namun ekstrak tannin yang dilarutkan dari air menjadikan ST eksotik semula jadi dan harus termasuk dalam kategori makanan.
 3. Tiada eksipien. Makanan tambahan khas seperti pil, kapsul, serbuk, serum atau cecair sering dicampurkan dengan sejumlah bahan kimia yang menjadikan produk (suplemen) hampir sama dengan preskripsi ubat. ST sememangnya semula jadi. Tanpa bahan pengawet, tanpa pewarna, tanpa pengikat, pengisi, bahan pelapis, tanpa perisa dan pelincir.
 4. Bukan daun teh. ST tidak dapat diklasifikasikan sebagai teh kerana kebanyakan produk teh diperbuat dari daun, sementara ST diperbuat dari teras kayu. Oleh itu ST tidak mempunyai klasifikasi setakat ini. Apa yang pasti ialah ramuan ST adalah teras kayu semula jadi.
 5. ST selamat dan telah melalui ujian bakteria dan toksik dan tidak ada logam berat atau bakteria yang merbahaya bagi tubuh manusia.
 6. Diserap sepenuhnya. Tidak seperti kebanyakan pil suplemen magnesium yang kurang diserap, unsur magnesium dalam ST adalah dalam bentuk ion yang mudah diserap ke tahap sel.
 7. Mudah dikeluarkan. Oleh kerana mineral penting dalam ST adalah unsur unsur ionik, lebihan mineral akan dikeluarkan melalui buah pinggang dalam bentuk urin. Tidak seperti makanan tambahan lain yang mempunyai eksipien, bahan kimia biasanya tidak terurai dan tidak mudah larut oleh hati menjadikan pembuangan bahan yang tidak di ingini di dalam tubuh manusia menjadi lebih sukar.

Setiap orang yang sakit mempunyai harapan besar dan keinginan yang kuat untuk pemulihan kesihatan sepenuhnya. Sudah tentu, dalam masa genting, terutama ketika kita atau orang yang kita sayangi lemah dan sakit, kita cenderung kepada berputus-asa yang akan membuat kita percaya apa sahaja yang menghalang kita. Oleh itu, adalah wajar bagi pengguna yang telah mempercayai produk ST, dengan menggunakan ST sahaja tanpa mematuhi Senarai Makanan Berisiko dan Senarai Makanan Tambahan Berisiko, bahawa mereka akan dapat mencapai matlamat itu. Malangnya, perkara itu tidak selalu berlaku kerana badan kita tidak berfungsi seperti yang kita fikirkan. Ini benar terutamanya apabila kita meneruskan diet berisiko dan makanan tambahan yang berisiko, kita pasti akan menuju ke arah gejala penyakit kronik, jika tidak sekarang, tidak lama lagi. Itulah sebabnya menetapkan harapan yang realistik untuk pemulihan kesihatan yang lengkap bukan hanya dengan pemahaman yang benar mengenai keperluan tubuh badan tetapi juga pengorbanan. Pengorbanan seperti itu sangat besar kerana ianya melibatkan, mengelakkan dan melarang diri daripada makanan, minuman dan makanan kesihatan berasaskan bahan kimia yang biasa kita gunakan setiap hari.
Namun, jika seseorang mengamati diet yang ketat dengan menghindari Senarai Makanan Berisiko dan Senarai Makanan Tambahan Berisiko, kemungkinan ianya akan menuju pemulihan kesihatan yang lengkap dengan ST bukan sesuatu keajaiban tetapi boleh dicapai, bukan hanya mungkin, tetapi dapat dicapai. Apabila kita mempunyai keadaan kesihatan, sama ada keadaan klinikal, jenis atau klasifikasi, kita benar-benar kekurangan mineral penting. Noktah. Itulah sebabnya kita jatuh sakit. Sekiranya kita merasa letih, kita sebenarnya kekurangan mineral penting yang tertentu. Apabila kita mengisi semula mineral ini ke dalam badan tetapi pada masa yang sama terus memakan makanan berisiko atau produk makanan tambahan yang berisiko, kita sebenarnya, tidak adil terhadap usaha kita. Produk makanan tambahan dan kesihatan moden banyak diproses dengan adanya Risiko Kimia. Apa gunanya mengisi semula mineral penting ke dalam tubuh badan dan pada masa yang sama mengambil bahan kimia berisiko melalui ubat atau makanan tambahan kita atau bahkan makanan yang kita ambil yang akan mengikat semua mineral penting keluar dari tubuh badan. Secara saintifik, tidak masuk akal sama sekali. Tetapi kemudian, siapa yang tahu bahan kimia berisiko mana yang akan mengikat atau mengurai mineral penting dalam tubuh badan? Tidak semua orang, yang pasti, yang meliputi, bukan hanya masyarakat umum, tetapi para sarjana atau pakar dalam bidang pemakanan juga belum sepenuhnya memahami keseluruhan ekosistem mineral dan elemen dalam tubuh manusia, walaupun umumnya dianggap selamat oleh ahli kimia.
Sehingga sains dapat menunjukkan bukti konkrit bahawa bahan kimia sintetik buatan manusia ini terbukti bukan sahaja selamat tetapi bermanfaat bagi tubuh manusia, hanya selepas itu kita harus mempertimbangkan untuk membiarkan bahan kimia tersebut masuk ke dalam tubuh kita. Sementara itu, ianya harus dielakkan. Bukan hanya bijaksana, tetapi juga bijak untuk mengelakkan jenis dan bentuk produk yang berkaitan dengan bahan kimia yang terdapat dalam makanan, minuman, diet, makanan tambahan kesihatan atau bahkan preskripsi ubat. Semoga berjaya!

JIKA SAYA PESAKIT DIABETES
Sekiranya saya pesakit diabetes, saya harus terlebih dahulu memahami maksud diabetes. Secara umum, diabetes adalah keadaan di mana, tubuh badan tidak dapat mengatur atau menguruskan lebihan gula dalam darah. Untuk mengatur jumlah gula dalam darah, tubuh badan menghasilkan insulin, pengangkut untuk mengikat gula yang akan membawanya melalui saluran (terowong) untuk dihantar ke sel-sel yang memerlukannya. Tanpa insulin, gula tidak dapat diangkut ke sel untuk menghasilkan tenaga. Sekarang, diabetes jenis 1, yang sering terjadi pada kanak-kanak, adalah keadaan di mana pankreas mereka tidak dapat membuat insulin yang mencukupi untuk keperluan tubuh badan untuk mengatur pengambilan gula. Pankreas adalah organ yang duduk di sebelah hati yang bertugas untuk menghasilkan insulin, antara lain. Sel-sel di pankreas yang bertanggung jawab untuk menghasilkan insulin yang dikenali sebagai “sel beta” telah menunjukkan bahawa sel-sel ini memerlukan magnesium untuk menghasilkan insulin. Tanpa magnesium, sel beta ini tidak dapat membuat insulin. Itulah sebabnya diabetes adalah salah satu gejala utama kekurangan magnesium.
Bagi diabetes jenis-2 adalah keadaan di mana insulin tidak dapat melalui saluran (terowong) untuk membawa glukos ke sel-sel yang memerlukannya. Doktor memahami gejala ini sebagai “rintangan insulin”. Kajian mendapati bahawa ‘insulin tiruan’ tidak dapat menembusi saluran. Namun, ada kajian yang menunjukkan bahawa insulin yang dihasilkan oleh pankreas hanya akan dibenarkan melalui saluran manakala ‘insulin tiruan’ tidak dibenarkan. Insulin tiruan yang telah dilarang masuk ke saluran (terowong), akan mengalir ke dalam sistem vaskular yang menyebabkan lebihan insulin dalam aliran darah yang akan menyebabkan keradangan, tekanan darah tinggi, penyakit hati berlemak dan kegagalan buah pinggang.
Kajian juga mengaitkan terlebih insulin dikaitkan dengan tekanan darah tinggi. Itulah sebabnya pesakit diabetes yang dipreskripsikan insulin oral atau intravena sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, hipertensi atau komplikasi hati. Rintangan insulin dan diabetes boleh menyebabkan pengumpulan lipid (lemak) patologi di hati kerana peningkatan sintesis hepatik atau pengurangan rembesan oleh hati. (1)

 

Ruj:

American Diabetes Association, Commentaries, “Unraveling the Paradox of Selective Insulin Resistance in the Liver: the Brain–Liver Connection”, Diabetes 2016 Jun; 65(6): 1481-1483.https://doi.org/10.2337/dbi16-0010

Link: https://diabetes.diabetesjournals.org/content/65/6/1481

JADIKAN BAHAN KIMIA SUATU JENAYAH DALAM TAMBAHAN MAKANAN DAN KESIHATAN

Kita hidup di dunia yang dikuasai oleh bahan kimia. Makanan hari ini tidak lagi sama seperti makanan yang sebelum datangnya bahan kimia ke dalam industri makanan. Hari ini, sebahagian besar makanan kita yang merangkumi tanaman, sayur-sayuran dan buah-buahan kita terdedah kepada bahan kimia berisiko. Dari peringkat awal, di mana makanan kita ditanam, baja kimia dan racun perosak kimia banyak digunakan di ladang tanpa memahami implikasinya terhadap kesihatan manusia. Makanan yang diproses, produk makanan kesihatan yang diproses dengan bahan kimia berisiko bukan lagi perkara baru, malah sudah bersama kita selama 50 tahun kebelakangan ini. Makanan yang diproses dengan bahan (kimia) seperti makanan dalam tin atau makanan sejuk beku menjadi trend dalam kehidupan sibuk dunia moden sekarang ini. Walaupun terdapat hampir 84,000 bahan kimia yang dibenarkan untuk dipasarkan, dan 2,000 bahan kimia baru diperkenalkan setiap tahun, pihak berkuasa menghadapi masalah dalam menguji keselamatannya memandangkan kemampuan ujian agensi dapat menangani kurang dari 20 bahan kimia setahun.

Tanaman yang mempunyai bahan kimia ini kemudiannya akan diproses untuk membuat produk makanan lain. Pengawet, aditif, pewarna, perisa dan salutan adalah nama beberapa bahan kimia berisiko yang banyak digunakan dalam industri pemprosesan makanan yang digunakan untuk pelbagai tujuan, untuk memanjangkan jangka hayat produk makanan, untuk mewujudkan rasa yang enak pada makanan produk, untuk meningkatkan penampilan dan imej produk makanan dan mewujudkan rasa aroma bagi produk makanan. Adakah ianya selamat?
Bukan itu sahaja, malah suplemen kesihatan moden yang biasa seperti kapsul, pil, serum, serbuk atau jus diadun dengan bahan kimia berisiko yang bukan sahaja tidak diketahui kesan sampingan / buruknya, tetapi tidak mempunyai manfaat terapi kesihatan untuk tubuh manusia. 9 daripada 10 ramuan untuk membuat produk suplemen kesihatan tidak memberi kesan terapi kesihatan kepada tubuh manusia. 90% ramuan yang menjadikan produk makanan tambahan kesihatan tidak memberi manfaat kesihatan kepada tubuh manusia, banyak perkara yang diperkatakan kepada orang yang ingin menggunakan logiknya. Produk kesihatan adalah suatu perniagaan. Ini bukan mengenai kesan terapeutik, tetapi mengenai keuntungan .
Tidak hairanlah mengapa orang pada hari ini umumnya lebih sakit daripada sebelumnya. Tidak hairanlah mengapa kanak-kanak hari ini lebih lemah dari sebelumnya. Tidak hairanlah mengapa warga tua kita lebih sakit daripada sebelumnya. Bahan kimia berisiko ini walaupun merbahaya menurut beberapa pakar tetapi dikatakan selamat oleh kebanyakan orang juga. Pakar untuk subjek ini, FDA (Food and Drug Administration), setelah banyak pemeriksaan awam, mengklasifikasikan semua bahan kimia kontroversi ini ke dalam kategori abstrak apa yang dikenali sebagai “Umumnya dianggap selamat”, atau GRAS (Generally Regarded As Safe) yang bermaksud bahawa bahan kimia ini semuanya selamat sehingga terbukti sebaliknya, tidak bersalah sehingga terbukti bersalah.
Tubuh badan manusia memerlukan mineral yang berfungsi, bukan bahan kimia. Tetapi hari ini kita menyaksikan bahan kimia di mana-mana terutamanya dalam ubat-ubatan, makanan tambahan, makanan, bahan makanan dan minuman kita. Kami bahkan menyangka bahawa air mineral akan menjadi pertaruhan yang selamat, tetapi para ahli mendedahkan terlalu banyak kalsium dalam tubuh badan akan menghasilkan batu karang, keradangan dan strok dalam jangka panjang, dan kebanyakan air mineral mempunyai lebih kalsium di dalamnya. Bagi sebilangan orang, ini bukan masalah besar. Sebenarnya bagi mereka yang berusaha membuat kes terhadap penggunaan bahan kimia sintetik, berisiko untuk diejek dan dilabel sebagai “tidak saintifik”, “berpura-pura tahu”, “anti-penubuhan”, “anti-perkembangan saintifik”, “mundur ” dan ” primitif “.
Apa yang cuba dicapai oleh IHP adalah dengan memberi kesedaran tentang wabak kekurangan mineral dalam makanan asas kita hari ini kerana ini adalah satu-satunya sumber, bagi manusia untuk mendapatkan mineral penting tersebut untuk terus hidup. Ini hanya bahagian pertama, jika anda suka. Bahagian kedua, adalah mengenai kesan diet moden, makanan tambahan moden dan ubat-ubatan moden yang menjadi penyebab utama yang berkaitan dengan penyakit kronik yang kita hadapi sekarang ini, juga merupakan faktor yang mengurangkan mineral dalam badan kita. Semua produk moden yang kita gunakan setiap hari, hanya akan menghabiskan mineral penting kita dan menjadikan kita lebih lemah dan mempunyai kualiti hidup yang rendah dari segi kesihatan. Inilah segala-galanya!
Hubungan antara munculnya pertanian moden, industri kimia, industri suplemen kesihatan dan perubatan allopatik dengan penyakit kronik telah terjalin dan tidak dapat dipertikaikan dan sayangnya telah benar-benar menjadi wabak secara senyap, bahkan lebih teruk daripada COVID-19.
Teh Salaris jelas bukan jawapan keseluruhannya untuk wabak seperti itu, namun dapat menjadi sebahagian dari rangka penyelesaian yang diperlukan untuk mengelakkan dari wabak tersebut. Penyakit kronik adalah ancaman terbesar bagi manusia dan ubat preskripsi telah terbukti berulang kali tidak dapat menyelesaikan masalahnya. Produk suplemen kesihatan juga, telah terbukti berulang kali dan berisiko bagi tubuh manusia. Makanan yang diproses juga adalah faktor lain yang berkaitan dengan penyakit kronik dan juga telah terbukti berulang kali dan berisiko bagi tubuh manusia. Walaupun organik adalah penyelesaiannya, seperti yang dipromosikan oleh banyak pihak, namun kerugiannya adalah kerana kosnya yang terlalu mahal dan tidak mampu dimiliki oleh banyak golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Nampaknya sebahagian besar dari kita terjebak ke dalam satu situasi dan tidak dapat keluar. Semula jadi lebih mahal daripada sintetik. Organik lebih mahal daripada bukan organik. Walau bagaimanapun, alasan untuk perbezaan tersebut adalah kerana produk sintetik disubsidi oleh kerajaan yang menjadikannya lebih murah daripada produk semula jadi. Ini adalah persoalan politik dan kita tidak akan memikirkannya.
Walau bagaimanapun, secara sains, ST adalah teras kayu semula jadi, dicuci, dikeringkan, dikisar, ditapis dan dibungkus ke dalam bentuk uncang untuk direndam ke dalam air dan digunakan untuk mendapatkan pelbagai mineral penting yang diperlukan oleh tubuh manusia untuk mengatasi kekurangan mineral penting yang tubuh manusia perlukan setiap hari. Dari ladang ke bekas jug, atau gelas atau cawan. Produk ini tidak begitu penting seperti sekarang ini di bawah keadaan pandemik semasa. Ini adalah krisis kesihatan tetapi tidak pernah diambil peduli oleh pihak kesihatan. Sebelum ini, ada baiknya memberi nasihat kepada orang lain untuk mengubah diet mereka, makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti yang dicadangkan oleh Diet Mediterranean, ciri khas untuk diet yang baik. Namun, hari ini, walaupun diet seimbang mungkin tidak mencukupi apabila penemuan saintifik terkini mendapati bahawa kebanyakan tanaman kita yang merangkumi sayur-sayuran, biji-bijirin dan buah-buahan kekurangan mineral penting kerana penggunaan baja kimia dan racun perosak yang banyak. Ya, kita sedang menghadapi masalah dan orang yang kita sayangi semakin sakit, dan pihak profesional kesihatan masih mencari jawapan. Jadi, di mana ianya meninggalkan kita? Ke mana kita akan pergi? Atau lebih baik lagi, apa yang perlu kita buat?
Bagi salah satu mineral penting yang kita perlukan seperti magnesium, satu kajian melaporkan bahawa 100 tahun yang lalu, kandungan magnesium dalam makanan kita dengan mudahnya adalah kira-kira 500mg/hari dan hari ini telah menurun menjadi 175-225mg/hari, penurunan mineral sebanyak 50% persediaan dalam jangka waktu 50 tahun. (1) Pertanyaannya adalah, ‘apakah itu bermaksud bahawa 50 tahun ke hadapan, kandungan magnesium dalam makanan kita akan menjadi kosong?’, mungkin pertanyaan yang sah. Kajian ini juga memberikan bukti penyelidikan bahawa kekurangan magnesium dapat menyebabkan sejumlah penyakit dan gejala penyakit yang membimbangkan. Ini adalah senarai penyakit kronik kita, yang berlaku dalam jumlah wabak dan tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan atau makanan tambahan; itu termasuk sindrom hiperaktif kekurangan perhatian (ADHS), Alzheimer, aritmia jantung, asma, diabetes jenis-2, penyakit jantung, kegagalan jantung, hipertensi, sindrom metabolik, migrain dan sakit kepala, serangan jantung, pra-eklampsia, eklampsia dan strok. Beberapa keadaan di mana penyelidik merasakan magnesium diperlukan tetapi memerlukan penyelidikan lebih lanjut termasuk, kegelisahan, kemurungan, senggugut, keletihan, sakit otot, kehilangan pendengaran, batu karang, sindrom pra-haid, osteoporosis dan kedengaran bunyi berdering di dalam telinga.
Namun, sementara menunggu penyiasatan untuk mengesahkan hipotesisnya, kebanyakan karya penyelidikan yang dibiayai oleh sektor swasta, terutama syarikat farmaseutikal, tidak mengejutkan untuk menjangkakan bahawa proses itu akan mengambil masa yang lebih lama dari yang diharapkan. Kerajaan hari ini telah memberikan tugas kepada sektor swasta untuk melakukan penyelidikan dan pembangunan, dimana sebelum ini, dana awam yang membiayai kerja-kerja penyelidikan, membuat seseorang bertanya-tanya, adakah kita akan mendapat jawapan saintifik untuk masalah-masalah ini yang sangat berkaitan dengan kelangsungan kehidupan manusia?
Secara positifnya, IHP, walaupun sebuah syarikat swasta kecil, ianya tidak bersendirian dalam pertarungan ini kerana banyak syarikat lain yang mempunyai pandangan yang sama di seluruh dunia berdasarkan kebaikan dan inisiatifnya sendiri yang menjadikan hak kemanusiaan untuk mendapat kualiti kesihatan yang lebih baik, dan itu bermula dengan kualiti makanan yang lebih baik, kaya dengan mineral penting dan menjadikan bahan kimia sebagai jenayah dalam produk makanan tambahan dan kesihatan.
Mengelakkan makanan, makanan tambahan atau produk ubat-ubatan berasaskan bahan kimia, tanpa diragukan lagi adalah cabaran di dunia masa kini, tetapi separuh dari pertempuran itu telah dimenangi. Mencari suplemen semula jadi yang selamat dan berkesan adalah separuh lagi dari pertempuran yang perlu dicari.
Oleh itu, secara ringkas, IHP juga bekerjasama dengan semua jenis orang atau agensi atau organisasi yang bersedia mengambil bahagian dalam perjuangan menjadikan bahan kimia dalam produk makanan tambahan dan kesihatan sebagai suatu jenayah. Sekiranya bahan-bahan itu boleh menyakiti tubuh manusia, tindakan pengeluar adalah jenayah yang sama dengan jenayah serangan dan mencederakan, kerana kedua-dua tindakan tersebut menyebabkan kerosakan dan bahaya kepada seseorang.

TAMAT MASIH Lemah

 

Ref.

 • Grobber and his team reported mineral deficiencies – quoted in Dr. Carolyn Dean, “The Magnesium Miracle”,

 

 1. Kandungan mineral dari bahan yang dipilih untuk dijadikan bahan ST mempunyai nisbah yang seimbang antara tahap kepekatan kalsium, magnesium dan kalium menjadikan ST sebagai penyedia mineral penting yang paling berkesan jika dibandingkan dengan produk makanan tambahan (mineral) lain di pasaran hari ini.
 2. Kita bukan sahaja memahami mineral, tetapi interaksi antara mineral juga sama pentingnya untuk dipertimbangkan. Oleh kerana kebanyakan produk pelbagai mineral di pasaran tidak memandang serius nisbah ini apabila banyak produk tambahan mineral (berdasarkan kandungannya pada label) menunjukkan formulasinya mengabaikan magnesium dalam ramuannya adalah faktor perbezaan utama antara ST dan mereka. Kami memahami bahawa bahan tersebut tidak boleh mengandungi terlalu banyak kalsium di dalamnya kerana ia akan menghasilkan kalsifikasi dalam tubuh manusia. Kami memahami bahawa bahan tersebut mesti mengandungi magnesium kerana tubuh memerlukan magnesium untuk berfungsi. Kami memahami bahawa ramuannya harus mengandungi kalium, kerana badan memerlukannya setiap hari. Oleh itu, keperluan standard yang diperlukan untuk produk ST terutamanya akan berpusat di sekitar tiga mineral penting ini dan memastikan kalsium, walaupun penting tidak boleh berlebihan dalam bahan ST.
 3. Oleh kerana ST disajikan secara mentah, dan untuk memastikan nisbah keseimbangan seragam piawai mineral adalah mustahil, dan oleh kerana bahan-bahan yang berlaku secara semula jadi seperti kayu yang berasal dari pokok sangat dipengaruhi oleh persekitarannya, usaha untuk memenuhi keperluan ST menjadi sukar. Setakat ini, kebanyakan bahan mentah diambil dari hutan liar kerana tidak ada penanaman monokultur Caesalpinia sappan pada masa ini. Menjadikannya benar-benar asli dan semula jadi tanpa campuran bahan kimia lain, pengguna boleh yakin bahawa produk ini benar-benar selamat.
 1. Walaupun kita membandingkan ST dengan suplemen herba atau mineral lain, kita dapati ST boleh diklasifikasikan dalam kelas tersendiri kerana tiada eksipien dalam ramuannya. Inilah yang membuatkan ST sangat istimewa, ia tidak memerlukan eksipien. Tiada eksipien bererti tiada kesan sampingan. Kini, pengguna dapat memberikan pertimbangan mengenai masalah yang berkaitan dengan kesan sampingan atau kesan buruk semasa mengambil ST. Sama sekali tidak ada bahan kimia sintetik berisiko bahaya atau kontroversi yang digunakan dalam pembuatan produk ST. Bahannya benar-benar tulen dan semula jadi, dengan pemprosesan minimum seperti mencuci dengan air dan pengeringan di dalam ketuhar, yang memerlukan mineral penting untuk mengolah misteri mereka untuk menyembuhkan luka manusia, menghidupkan semula bahagian organ, menyembuhkan sel yang cedera, mengimbangkan degupan jantung, mengambil bahagian dalam penghasilan tenaga dan memberi pengguna kekuatan yang mereka perlukan untuk melakukan aktiviti seharian.
 2. Oleh kerana tanaman dan sayur-sayuran, buah-buahan dan air kita sekarang kekurangan begitu banyak mineral penting ini, ST pasti menjadi keperluan dalam masyarakat moden hari ini. Dapatkan ST hari ini untuk mengimbangkan keadaan kesihatan anda dalam dunia bahan kimia.

Ini adalah soalan yang sangat bagus. Tidak. Tidak akan ada kehilangan mineral di dalam teras kayu selama proses mencuci dan mengeringkan kerana mineral tidak terurai, tidak seperti vitamin. Tidak seperti vitamin yang akan kehilangan atau mengeluarkan wap dari sumber ketika dipanaskan atau terkena cahaya matahari, mineral tidak terurai, itu bermaksud ia tidak hilang dari segi kuantiti kerana terdedah kepada air atau panas.

CARI BUKTI SOKONGAN

Namun, oleh kerana teras kayu ini diserap oleh air dan menghasilkan tannin(warna) ketika bersentuhan dengan cairan seperti air, proses pencucian dilakukan dengan cepat, merendam ke dalam air kurang dari 20 saat dan dikeluarkan untuk diulang 3-5 kali setiap kali mencuci. Oleh kerana spesies ini mempunyai tempoh pengekstrakan tannin (warna) yang panjang, tidak ada penggantian tannin (warna) selama proses mencuci ini.

Setelah teras kayu basah, ia akan segera dihantar ke bahagian pengeringan, dimasukkan ke dalam oven yang akan dipanaskan pada suhu 90 darjah Celsius selama kira-kira 3 jam. Masa yang diambil, mengambil kira untuk tidak membiarkan teras kayu terlalu kering kerana akan mengakibatkan banyak lebihan debu pada proses pegisaran dan penapisan. Sekali lagi, tidak akan ada kehilangan mineral dalam teras kayu semasa proses pemanasan kerana mineral itu adalah bahan penguraian dan haba tidak cukup kuat untuk mempengaruhi perubahan kandungan mineral.

9 daripada 10 ramuan yang menjadikan pil atau kapsul tidak memberikan kesan terapi kesihatan kepada tubuh manusia. Sebaliknya, 9 daripada 10 bahan yang digunakan dalam pembuatan pil dan kapsul mempunyai kesan sampingan dan buruk kepada organ, hati, tisu, tulang, metabolisme dan arteri manusia. ST dengan mudah boleh diubah menjadi pil atau kapsul, tetapi itu akan mengubah keadaan semulajadinya. Satu-satunya bahan yang mempunyai kesan terapeutik kesihatan dalam pil atau kapsul adalah bahan aktif pil atau kapsul, sementara bahan lain yang tidak aktif, bahan kimia yang lain, yang masuk ke dalam pembuatan pil atau kapsul yang dikenali sebagai “eksipien” digunakan oleh banyak pengeluar untuk membantu dalam proses pengeluaran, tidak mempunyai kesan terapi kesihatan. Bahan-bahan ini, biasanya berdasarkan bahan kimia, apabila dikaji telah terbukti terdapat kesan sampingan dan buruk, misalnya, kajian First Pass Effect adalah kajian mengenai kepekatan ubat, khususnya ketika diberikan secara oral, sangat berkurangan sebelum mencapai peredaran sistemik. (2,3) Ini adalah pecahan ubat yang hilang semasa proses penyerapan yang umumnya berkaitan dengan dinding hati dan usus. Sebelum ini, penyakit hati berlemak adalah penyakit yang hanya diketahui berlaku pada pesakit yang berkaitan dengan alkohol, namun baru-baru ini pesakit yang tiada kaitan alkohol juga didiagnos mempunyai penyakit hati berlemak. Mereka dipanggil NAFLD (Non-Alcaholic Fatty Liver Disease), suatu keadaan di mana pesakit yang tiada kaitan alkohol didapati mempunyai tanda keradangan di hati mereka. Setiap bahan kimia yang masuk ke dalam badan secara lisan akan dibawa ke hati. Jadi, sebab penyakit hati berlemak di kalangan pesakit yang tiada kaitan alkohol mungkin berasal dari pengambilan produk yang berkaitan dengan bahan kimia, seperti preskripsi ubat, produk suplemen kesihatan atau makanan yang diproses.

Proses pelarut, suatu proses untuk melarutkan bahan aktif dari spesies tertentu, menggunakan metanol sebagai bahan pelarut untuk melarutkan bahan aktif tertentu dari sumbernya.

Metanol, juga dikenali sebagai metil alkohol antara lain, adalah bahan kimia dengan formula CH, OH (kumpulan metil yang dikaitkan dengan kumpulan hidroksil, yang sering disingkat MeOH). Ini adalah cecair yang ringan, tidak menentu, tidak berwarna, mudah terbakar, dengan bau alkohol khas yang serupa dengan etanol. (1)

 

Ruj

(1) National Institute for Occupational Safety and Health (22 August 2008). “The Emergency    Response Safety and Health Database: Methanol”. Retrieved 17 March 2009. LINK: https://www.cdc.gov/niosh/ershdb/EmergencyResponseCard_29750029.html

(2) Rowland, Malcolm (January 1972). “Influence of route of administration on drug availability”. Journal of Pharmaceutical Sciences61 (1): 70–74

(3)  Pond, Susan M.; Tozer, Thomas N. (January 1984). “First-Pass Elimination”. Clinical Pharmacokinetics9 (1): 1–25.

Syarikat memulakan pengeluaran kumpulan  pertama untuk kegunaan awam pada tahun 2015, satu tahun sebelum diluluskan oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan Malaysia (BPFK). Pengeluaran kumpulan kedua pada tahun 2018 dan kumpulan ketiga pada tahun 2020. Sehingga kini, terdapat lebih daripada 20 sumber bahan mentah, separuh daripadanya berasal dari tempatan, sementara yang lain berasal dari Indonesia yang telah diambil sampelnya. Dari 20 sumber ini, hanya dua (2) yang dikenal pasti memenuhi syarat standard Syarikat, sementara yang lain telah disenarai hitam.

Kualiti ST ditakrifkan sebagai “adanya tiga mineral penting utama (magnesium, kalium dan kalsium) secara semulajadinya terdapat dalam ramuan dalam nisbah jumlah yang tepat, sesuai untuk penggunaan harian manusia tanpa menyebabkan kesan sampingan atau buruk.”

Dengan kata lain, jika tiga (3) mineral penting ini tidak ada, atau satu mineral dapat dikesan sementara dua (2) mineral lain tidak ada, atau dua mineral dikesan sementara satu lagi hilang, kualiti ST dapat dianggap terganggu. Namun, jika tiga (3) mineral penting ada tetapi dengan nisbah ketidakseimbangan, seperti tahap kepekatan kalsium yang tinggi terhadap magnesium dan kalium, juga akan dianggap sebagai kualiti kelas rendah.

Standard keemasan yang menentukan kualiti untuk ST adalah, pertama, bahan mentah harus mengandungi minimum tiga mineral penting (kalsium, kalium dan magnesium), dan kedua, tahap kepekatan kalsium tidak boleh melebihi kepekatan gabungan magnesium dan kalium pada waktu tertentu. Sebarang produk ST yang mempunyai nisbah ketidakseimbangan antara tiga (3) mineral yang disebutkan, akan dianggap sebagai produk palsu atau tiruan yang tidak menggambarkan produk ST.

Ini adalah tugas yang sangat mencabar! Setiap sumber semula jadi seperti bahan mentah, tidak mempunyai struktur komposisi yang seragam dan standard. Dengan kata lain, untuk memastikan bahan-bahan ST dari segi kandungan mineralnya dan tahap kepekatannya, ianya harus dijuga dan diseragamkan. Dalam kes teras kayu Caesalpinia sappan, yang digunakan untuk membuat bahan-bahan ST, misalnya, tidak berbeza dengan spesies semula jadi lain di mana mineral penting dapat dan dikesan secara rawak. Sebilangan pokok spesies yang sama memberikan bacaan yang berbeza mengikut sampel yang diuji kerana nisbah mineral ini dapat dibezakan mengikut usia pokok, lokasi di mana pokok itu ditanam dan persekitaran pokok di mana pokok itu dikelilingi.

Oleh kerana pokok-pokok ini tidak ditanam secara komersial, untuk mengatasi cabarannya, adalah dengan mengenal pasti kayu yang sesuai dengan lokasi tempat tinggal mereka, lokasi di mana pokok yang memenuhi syarat ketat Syarikat akan dikenal pasti, sementara lokasi penyenaraian hitam di mana spesies ramuan tidak memenuhi syarat standard. Setiap kumpulan bahan mentah perlu diambil sampel dan diuji untuk mengesahkan status struktur mineralnya sebelum membeli untuk pengeluaran selanjutnya.

Rancangan masa depan, untuk memastikan keselamatan bahan mentah, syarikat akan melihat program penanaman semula dilakukan di lokasi-lokasi strategik yang telah dikenal pasti untuk memastikan bekalan kualiti teras kayu, jika tidak tepat secara konsisten tetapi setidaknya dalam jangkauan yang ditetapkan oleh Syarikat, sebagai konsistensi dan keseragaman adalah sifat yang hampir mustahil ketika berhadapan dengan alam semulajadi.

Oleh kerana pemprosesan kimia dilarang sama sekali oleh Syarikat dalam usaha untuk menjaga kualiti dan jenama ST, racun perosak kimia dan baja kimia yang dikenal pasti di peringkat penanaman juga akan dilakukan. Sehingga kini, masalah seperti itu tidak timbul kerana pokok itu bersumber dari penamanan liar dan tumbuh di hutan tanpa penyelenggaraan manusia, memberi jaminan bahawa pencemaran kimia tidak berlaku. Ini telah disahkan dalam laporan analisis. (sila lihat Sijil Analisis)

Ramuan ST, Caesalpinia sappan telah diuji dan dikaji oleh lebih daripada 100 universiti dari 20 negara di seluruh dunia dan secara klinikalnya didapati mempunyai kesan terapi positif terhadap banyak keadaan kesihatan termasuk penyakit kronik. (Sila rujuk www.salaris.com.my/research/ untuk melihat lebih dari 100 artikel penyelidikan mengenai khasiat ubat Caesalpinia sappan). Bukti yang luar biasa ini menunjukkan teras kayu menjadi ubat yang digunakan untuk kebanyakan keadaan kesihatan.

Walau bagaimanapun, untuk menghilangkan setiap kemungkinan risiko kesihatan yang cenderung ke arah mana-mana atau kesan buruk terhadap tubuh manusia, Syarikat telah memilih untuk menjaga keaslian teras kayu dengan menghasilkan bahan tersebut dalam bentuk semula jadi, mentah dengan tidak mengubah teras kayu menjadi pil, kapsul, serum, serbuk atau cecair seperti jus, kerana proses penukaran itu akan melibatkan penggunaan bahan kimia untuk pelarut, pengawetan, pengisian, pengikatan, pelapisan, pelincir, pewarna dan perasa, di antaranya. Walaupun bahan kimia ini secara amnya dianggap selamat, namun kebanyakannya tidak diuji keselamatan dan keberkesanannya dan oleh itu harus dielakkan kerana ia menimbulkan risiko yang tidak dapat disahkan.
IHP berusaha untuk meletakkan jenama ST sebagai semula jadi, tidak dirawat, tidak ditambah dan tidak diproses tanpa bahan kimia tiruan dan untuk melakukan itu, produk harus tetap semula jadi sepanjang masa. Bukan hanya produk itu dapat dilihat dimasukkan ke dalam uncang kertas organik, ianya juga diisi dengan teras kayu yang bersih (dicuci dan dikeringkan), hanya untuk direndam dengan air bersih – menggunakan air tulen untuk melarutkan mineral penting yang diperlukan dari teras kayu untuk penggunaan manusia, menjadikan ST benar-benar semula jadi.

Proses merendam, diakui dapat dilihat sebagai kelemahan kerana memerlukan banyak masa untuk menyelesaikan proses tersebut. Piawaian keemasan untuk penggunaan ST yang optimum adalah merendam uncang ST dengan kualiti air pH8.5 pada suhu bilik (>30˚C) selama sekitar 24 hingga 36 jam untuk mencapai proses pengekstrakan penuh yang lengkap. Proses ini, bagi kebanyakan orang akan menjadi suatu masalah, kerana orang secara semula jadi, tidak mempunyai masa atau kesabaran untuk melakukan persiapan seperti itu. Memandangkan isu jangka masa rendaman yang panjang ini, Syarikat akan bergerak maju untuk menghasilkan minuman segera di masa hadapan untuk mengurangkan jangka masa proses rendaman.

Penyebab yang biasa berlakunya kesan sampingan atau buruk adalah disebabkan oleh adanya logam berat, bakteria atau bahan kimia merbahaya dalam ramuan produk suplemen tersebut. Walaupun kebanyakan produk makanan tambahan (suplemen) seperti vitamin atau mineral atau pil herba atau kapsul atau sebarang bentuk produk kesihatan moden tidak mempunyai logam berat atau bakteria, ia sering dicampurkan dengan bahan tambahan, bahan kimia yang digunakan dalam membantu proses pembuatan produk kesihatan , dan sering dikaitkan dengan kesan sampingan atau kesan buruk yang dilaporkan secara meluas.

ST berbeza kerana bahannya berasaskan mentah, bebas dari logam berat seperti kadmium, merkuri, plumbum atau arsenik atau aluminium dan telah melalui pelbagai ujian bakteria tanpa kehadiran e-coli atau salmonella dan yang terakhir, tidak diproses dengan sebarang bahan kimia , seperti eksipien, menjadikan ST produk kesihatan yang paling selamat dan sesuai untuk pemeliharaan kesihatan umum.

Kerap membuang air kecil adalah salah satu gejala detoks yang berlaku semasa pengguna ST mengambil ST. Walau bagaimanapun, gejala ini bersifat sementara dan sering berlaku pada awal pengambilan. Ada yang mengambil masa beberapa hari sementara yang lain beberapa minggu bergantung pada tahap toksin badan masing-masing. Buang air kecil adalah salah satu tanda penting untuk memahami bahawa tubuh sedang membuang toksin dari sistem badan. Kebanyakan pengguna akan menganggap kerap kencing ini suatu masalah tetapi mereka terpaksa membuang air kecil mereka.

ST dapat membuat pengguna merasa lega dan sering menyebabkan mereka tidur nyenyak. Sering kali jika kita mengambil ST di pagi hari, kita mungkin merasa sedikit letih, sangat disarankan untuk tidur sekejap untuk bertindak balas terhadap kesan di mana tidur sekejap adalah penyesuaian sistem badan kita semasa proses detoks dan sering akan merasa lebih aktif dan lebih bertenaga kerana sistem telah diaktifkan semula.

Selain daripada dua kesan sampingan kecil ini, ST benar-benar selamat dan diperlukan oleh sistem badan setiap hari. Mineral yang membentuk elektrolit tubuh manusia semuanya terdapat dalam satu pek uncang ST yang senang dibawa bersama-sama ke mana sahaja kita pergi

Betul. Terdapat sebilangan jenama air mineral yang mempunyai kandungan magnesium bersama dengan sebilangan mineral penting lain di dalamnya. ST juga tidak berbeza dari segi pelbagai mineral dalam ramuannya. Walaupun banyak yang mempercayai bahawa lebih baik mengambil air mineral itu sendiri daripada ST kerana ia menawarkan sejumlah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh badan kita setiap hari. Itu mungkin langkah logik tetapi tidak sepenuhnya strategik.

Penting bagi masyarakat umum untuk mengetahui hakikat bahawa mineral, walaupun pada dasarnya diperlukan, harus diambil pada dos yang sesuai. Terlalu banyak mineral tertentu boleh memberi reaksi buruk. Ambil kalsium misalnya. Kajian berulang kali menunjukkan bahawa terlebih kalsium dalam tubuh manusia mendorong kepada batu karang, keradangan pada tisu lembut dan arteri darah tersumbat. Hiperkalsemia adalah keadaan di mana tahap kalsium dalam darah kita berada di atas normal. Terlalu banyak kalsium dalam darah kita dapat melemahkan tulang kita, menghasilkan batu karang, dan mengganggu jantung dan otak kita untuk berfungsi. (1)

Sebilangan besar jenama air mineral mempunyai lebih banyak kepekatan kalsium dalam kandungannya sehingga berlakunya kalsifikasi. Kalsium, walaupun penting bagi tubuh badan untuk tulang, tisu dan otot, namun akan menghasilkan gumpalan, batu karang dan keradangan, jika berlebihan. Nisbah yang lebih baik, jika bukan yang terbaik, seperti yang dibuktikan oleh pakar pemakanan terkenal seperti Dr. Carolyn Dean, pemenang anugerah untuk Heart Rhythm Society, adalah mempunyai jumlah kalsium, magnesium dan kalium yang seimbang. Idea di sebalik nisbah adalah mendapatkan kalsium pada tahap yang sama dengan magnesium dan kalium untuk membatasi jumlah kalsium yang berlebihan dalam dos tertentu. Sebilangan besar air mineral, jika kita perhatikan mempunyai sejumlah besar kalsium daripada jumlah gabungan magnesium dan kalium. Ini bermakna kita mendapat lebih banyak kalsium dalam minuman daripada yang kita perlukan, yang akan menyebabkan jantung tersumbat, batu karang dan keradangan.

Oleh itu, cara yang lebih baik untuk melihat apakah nisbah mineral yang terkandung dalam makanan atau minuman dalam usaha untuk memenuhi keperluan badan kita adalah memahami hubungan antara magnesium, kalium dan kalsium. Mereka bekerjasama dalam banyak fungsi, seperti mengatur degupan jantung, nada dan kontraksi otot, dan pengaliran saraf. Pada masa lain, kalsium dan magnesium nampaknya bersaing dengan mengikat secara kompetitif ke tempat yang sama di dalam badan. Penting untuk melihat diet seseorang untuk menentukan keperluan kalsium dan magnesium. (2)
Bahan-bahan ST telah dipilih berdasarkan asas ini. Magnesium dan kalium harus melebihi kalsium pada waktu tertentu, tentu dalam jangkauan yang diterima, jika tidak, ia akan ditolak. Oleh kerana bahan-bahan ST adalah mentah, komposisi mineral pasti berbeza-beza menjadikan tugasnya mencabar kerana mineral sangat bergantung kepada tanah dan persekitaran di sekitar tempat pokok ditanam. Pengalaman sebelum ini menunjukkan bahawa beberapa bahan mentah ditolak kerana alasan ini – nisbah ketidakseimbangan mineral yang terkandung di dalamnya.
Hanya bahan ST yang memenuhi syarat ketat mengikut kepentingan nisbah seimbang antara kalsium, magnesium dan kalium, hanya akan dipilih untuk pemprosesan dan pembungkusan lebih lanjut. Semua produk ST terdiri daripada bahan-bahan yang mewakili jumlah keseimbangan antara kalsium, magnesium dan kalium, menjadikan produk ini sesuai untuk keperluan harian tubuh. Tiada bahan ST yang mengandungi lebihan kalsium dalam kandungannya. Kenyataan ini adalah sebab mengapa ST tiada saingan di pasaran. Bukan hanya bersifat semula jadi dan tidak diproses tetapi kandungan mineral berada dalam nisbah seimbang memberikan kesan terapeutik utama bagi pengguna yang mencari produk tambahan yang selamat.

 

Ruj

 

Tdlist 19.10.2020: to find mineral water labels showing excess of calcium than magnesium and potassium.

 1. Tiada kesan sampingan

Kesan sampingan / buruk hanya berlaku apabila kita mengambil sesuatu yang berasaskan bahan kimia dan kebanyakan produk makanan tambahan kesihatan tidak dapat dihasilkan tanpa menambahkan bahan kimia dalam proses pembuatannya. Bahan kimia ini jarang ditemui di label kebanyakan produk makanan tambahan kesihatan di pasaran sekarang. Bahan kimia ini dikenali sebagai eksipien. Mereka digunakan untuk melarutkan, mengisi, mengikat, melapisi, melincir, mewarnai dan memelihara produk kesihatan, dan semuanya mempunyai kesan sampingan / buruk kepada tubuh manusia. Oleh kerana ST tidak melalui proses penukaran bahan menjadi pil, kapsul, serbuk, cecair, serum atau jus, oleh itu, tidak ada bahan tambahan (eksipien) dalam ST yang bermaksud  tiada kesan sampingan, menjadikan ST benar-benar selamat dan bebas dari kesan sampingan / buruk. Kami tidak mahu produk yang boleh memberi kesan sampingan / buruk kepada kami. Kami mahukan produk yang dapat memberi kesan terapeutik kepada kami. Itu ST!

KENAPA ST TIADA KESAN SAMPINGAN?

 1. semula jadi
 2. mineral
 3. bahan pelarut: air
 4. lebihan mineral mudah dikeluarkan kerana semula jadi
 5. tiada bahan kimia
 6. tiada pengawet
 7. tiada pewarna tiruan
 8. tiada pengisi tambahan
 9. tiada pengikat
 10. tiada pelincir
 11. tiada perisa tiruan
 12. tiada logam berat
 13. tiada bakteria
 1. telus | transparent

Tidak seperti hampir semua produk suplemen kesihatan, ST mendedahkan setiap bahan yang terdapat di dalam satu pek uncang ST ini dan dapat dilihat melalui Sijil Analisis yang diumumkan oleh IHP di laman web dan boleh diakses melalui kod QR yang dicetak pada kotak produk. Terdapat 3 laporan utama yang disediakan oleh IHP untuk pemeriksaan awam, Laporan Ujian Toksik, Laporan Ujian Bakteria dan Laporan Ujian Mineral yang dijalankan oleh makmal pihak ketiga yang diakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Setiap kumpulan pengeluaran ST terdiri daripada bahan mentah yang datang dari kawasan dan tempat yang berbeza. Oleh itu, kepekatan kandungan mineral berbeza antara satu kumpulan dengan yang lain dan perbezaan tersebut dapat dilihat pada Sijil Analisis yang diumumkan oleh IHP. Namun perbezaannya berada dalam jangkauan yang dapat diterima sebagaimana yang dikehendaki oleh standard yang ditetapkan oleh Syarikat. Kami tidak mahu produk yang kami tidak tahu apa kandungan di dalamnya. Kami mahukan produk yang kami tahu kandungannya sebelum mengambilnya. Itu ST!

anda tidak mahu bahan yang anda tidak tahu kandungannya

anda hendak bahan yang anda tahu kandungannya

BAGAIMANA TELUSNYA ST?

Sijil analisis yang diterbitkan :

 1. Analisis mineral (dapat melihat kekurangan mineral seperti kalium dan natrium) – LINK
 2. Analisis logam berat – LINK
 3. Analisis bakteria – LINK

BERBANDING dengan produk kesihatan yang lain

menunjukkan kaedah yang rumit, istilah yang canggih sukar difahami

tidak pernah penafian menunjukkan kecacatan produk

 1. sesuai | adaptable

Tidak seperti banyak produk suplemen kesihatan, ST dapat disesuaikan oleh tubuh manusia hanya kerana ia dibuat dari mineral yang wujud secara semula jadi, dan kerana tubuh kita dibuat dari mineral dan unsur, dan mineral yang terdapat dalam ST adalah padanan yang sempurna. Mineral yang wujud secara semula jadi bukan sahaja boleh disesuaikan tetapi diperlukan oleh tubuh manusia. Mineral digunakan oleh tubuh untuk memberi makan sel-sel yang memerlukannya untuk pelbagai fungsi dan lebihan mineral mudah dikeluarkan oleh buah pinggang melalui air kencing atau buang air besar. Tidak seperti bahan kimia sintetik, di mana tubuh manusia memprosesnya dengan cara yang berbeza, dengan menghantarnya langsung ke hati untuk detoksifikasi. Sebarang sisa kimia yang keluar dari proses hati melewati aliran darah di mana kebanyakannya terkumpul di dalam tisu lembut saluran darah yang dikenali sebagai plak. Walaupun kecederaan hati dapat diperbaiki sendiri, namun terlalu banyak pengambilan toksik (dengan makanan yang diproses, vitamin dan ubat) akan merosakkan hati. Bahan kimia yang digunakan sebagai eksipien dalam kebanyakan produk suplemen kesihatan hari ini tidak dapat disesuaikan oleh tubuh manusia sehingga menjadikannya berisiko untuk dimakan. ST sama sekali berbeza dengan yang lain dalam kategori suplemen kesihatan kerana mineralnya yang semula jadi. Kami tidak mahu produk yang perlu dinyahtoksik oleh badan kita. Kami mahukan produk yang dapat diserap oleh badan kita. Itu ST!

anda tidak mahu bahan yang badan anda tidak kenal

anda mahu bahan yang badan anda kenal

KENAPA ST ADALAH SESUAI

 1. bahan semula jadi,
 2. penyelesaian selamat: air,
 3. mineral bukan ubat

PERBANDINGAN DENGAN PRODUK KESIHATAN LAIN?

 1. bahan tiruan
 2. kaedah penyerapan yang dipersoalkan
 3. bahan kimia bukan mineral
 1. terbaik | superiority/the best

Keunggulan produk suplemen kesihatan harus diukur berdasarkan keselamatan dan keberkesanan ramuannya dari segi kemampuan menyesuaikan diri, yang dapat diserap oleh tubuh manusia dengan mudah dan digunakan untuk kesan terapeutik tertentu tanpa menyebabkan bahaya kepada tubuh. Tidak seperti produk suplemen kesihatan lain yang diadun dengan bahan kimia sintetik (eksipien) yang memerlukan badan untuk memecahkannya lebih jauh untuk perkumuhan lebih lanjut. ST lebih unggul daripada jenis produk suplemen kesihatan yang lain kerana ramuannya tidak dicampur dengan bahan kimia yang berpotensi memberi kesan sampingan / buruk kepada tubuh manusia. Hampir semua produk suplemen kesihatan menggunakan bahan tambahan, bahan kimia yang diperlukan dalam penghasilan produk ini. Oleh itu, kerana tubuh manusia bertindak balas terhadap bahan kimia, hampir semua produk suplemen kesihatan boleh berada di peringkat rendah berbanding ST. Juga, keunggulan ST dapat diukur pada kemampuannya apabila harga produk ST berada pada tahap yang mampu dimiliki oleh mereka yang berpendapatan rendah hingga sederhana. Kami tidak mahu produk yang lebih rendah. Kami mahukan produk yang unggul. Itu ST!

anda tidak mahu bahan yang lemah (melawan musuh)

anda mahu bahan yang kuat (melawan musuh)

MENGAPA ST PILIHAN TERBAIK?

3 kategori untuk membandingkan ST dengan keadaan kesihatan yang dipilih

 1. Perubatan (ubat preskripsi)
 2. Makanan tambahan (pil dan kapsul)
 3. Kategori makanan yang sama: pisang, avokado dll
 1. semulajadi | natural

Semulajadi didefinasikan sebagai apa-apa yang berlaku secara semula jadi yang tidak bergantung pada tindakan manusia, dan itulah ST. Setiap pek uncang bahan ST dibuat dari teras kayu Caesalpinia sappan, diproses secara minimum di mana teras kayu dibasuh, dikeringkan, dikisar dan ditapis dari habuk kayu dan dimasukkan ke dalam bekas uncang yang siap untuk direndam ke dalam air dan diminum. Tidak ada bahan kimia tambahan yang ditambahkan pada bahan semasa pengeluaran produk ST. Benar-benar suci dan bersih. Konsep dari ladang ke meja hanya menggambarkan pembuatan ST. Bebas dari sebarang pemprosesan kimia dalam pembuatan produk ST menjadikan ST semudah yang anda akan dapat. Kami tidak mahukan produk tiruan. Kami mahukan produk yang semulajadi. Itu ST!

anda tidak mahu bahan buatan/tiruan manusia

anda mahu bahan semulajadi

 1. berfungsi/berjalan/berperanan | works/functional

Sekiranya mineral penting tidak berfungsi untuk tubuh badan manusia, maka ST sebagai produk suplemen mineral telah gagal. Satu-satunya sebab mengapa ST berfungsi dengan baik adalah kerana mineral yang wujud secara semula jadi dalam setiap pek uncang ST seimbang dari segi tahap kepekatannya. Kalsium tidak pernah berlebihan dari segi kuantiti apabila magnesium dan kalium digabungkan. Itulah kunci ramuan berkesan untuk diklasifikasikan sebagai ubat kesihatan. Sudah tentu tubuh memerlukan kalsium, tetapi terlebih kalsium menyebabkan batu karang, keradangan dan strok. Oleh itu, formulasi ubat kesihatan yang tepat adalah memberikan tubuh badan bukan sahaja kalsium, tetapi magnesium dan kalium bersama dengan mikronutrien lain kerana tubuh memerlukannya setiap hari, tetapi diukur satu sama lain untuk mencapai keseimbangan antara mereka. Itulah sebabnya rumusan ST bukan sahaja formula mudah tetapi juga berkesan. Oleh kerana mineral penting untuk tubuh manusia, bahan-bahan yang terkandung dalam ST juga sama pentingnya untuk tubuh manusia, kerana ia berlaku secara semula jadi. Kami tidak mahu produk yang tidak berfungsi. Kami mahukan produk yang berfungsi. Itu ST!

anda tidak mahu bahan yang tidak berfungsi

anda mahu bahan yang boleh berfungsi

 1. sembuh/baik/pulih keadaan | heals/improve conditions

anda tidak mahu produk yang tidak dapat sembuh

anda mahukan produk yang sembuh

ST menyembuhkan dan meningkatkan kesihatan dengan keadaan kesihatan. ST bukanlah penyelesaian menyeluruh untuk keadaan kesihatan tertentu, sebaliknya ST adalah sebahagian daripada penyelesaian untuk keadaan kesihatan tertentu. ST sahaja tidak dapat menukar keadaan kesihatan jika pengguna terus menggunakan (dalam diet mereka) makanan berasaskan kimia, seperti makanan yang diproses, minuman berasaskan kimia, seperti minuman yang diproses, makanan tambahan berasaskan kimia, seperti produk makanan tambahan kesihatan dan ubat-ubatan berasaskan kimia, seperti ubat-ubatan dan ubat preskripsi. Produk berasaskan bahan kimia harus dihindari sepenuhnya dalam usaha pemulihan kesihatan, atau usaha itu tidak ada gunanya. Walau bagaimanapun, jika pengguna mengelakkan produk berasaskan bahan kimia dan menggantikannya dengan produk makanan berasaskan organik dan menggunakan ST secara berkala adalah kunci untuk pemulihan kesihatan yang lengkap. Kami tidak mahu produk yang tidak dapat sembuhkan penyakit. Kami mahukan produk yang sembuhkan penyakit. Itu ST.

anda tidak mahu bahan yang tidak boleh hilang sakit

 anda mahu bahan yang boleh hilangkan sakit

 1. mampu milik | affordable

Produk ST berharga pada tahap yang berpatutan bagi mereka yang berpendapatan rendah hingga sederhana. ST, paling baik dapat digambarkan sebagai “Minuman Botani Elektrolit”, yang mengandungi 5 mineral penting utama, kalsium, kalium, magnesium, besi dan zink semuanya digabungkan pada tahap kepekatan yang sesuai dan selamat untuk diambil oleh  manusia. Apabila membandingkan harga produk suplemen kesihatan secara ekonomi seperti pil kalsium, pil kalium, pil magnesium, pil besi dan pil zink secara kolektif, anggaran kasar akan menunjukkan kepada pengguna, ianya lebih mahal pada pembelian bulanan untuk mendapatkan semua lima (5) mineral penting berbanding ST. (sila rujuk ST perbandingan harga dan pil tambahan). Kami tidak mahukan produk yang mahal malah kami mahukan produk yang berpatutan. Itu ST!

anda tidak mahu bahan yang mahal

anda mahu bahan yang mampu dimiliki

 1. seperti apa yang dikata.. | delivers claims/consistent

Sebab mengapa ST dapat memberi penyelesaian dan ianya sedang memberikan penyelesaian kepada banyak penggunanya, adalah kerana mineral penting yang terdapat dalam setiap ramuan pek uncang ST. Keperluan standard tinggi yang ditetapkan oleh Syarikat bukan sahaja memerlukan kehadiran mineral penting dalam bahan tetapi nisbah keseimbangan setiap kepekatan mineral berada pada tahap yang tepat dan tepat untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan untuk penggunaan manusia. ST telah terbukti berulang kali untuk memberikan manfaat terapi kesihatan apabila diet ketat dipatuhi oleh pengguna. ST bukanlah penyelesaian keseluruhan untuk masalah kesihatan, ianya merupakan sebahagian daripada penyelesaian untuk masalah kesihatan. Elakkan makanan yang berisiko, makanan tambahan dan ubat-ubatan kimia yang berisiko adalah 50% daripada pertempuran telah dimenangi dan meminun ST setiap hari menjadikan 50% lagi untuk melengkapkan pencapaian kesihatan optimum bagi tubuh manusia. Kami tidak menginginkan produk yang tidak dapat menunjukkan hasil , tetapi kami mahukan produk yang menunjukkan hasil. Itu ST!

anda tidak mahu bahan yang tidak beri hasil

 anda mahu bahan yang beri hasil pada anda

 penyelesaian | solutions

Kekurangan mineral dikaitkan dengan penyakit kronik. Kita kekurangan mineral dalam dunia moden hari ini. Tanah kita dirawat dengan bahan kimia yang menguraikan mineral di dalamnya. Tanaman kita yang tumbuh di tanah yang kekurangan mineral akan kehilangan mineral yang seharusnya ada dalam kandungannya. Kaedah pemprosesan makanan kami menggunakan bahan kimia yang menghabiskan lebih banyak mineral dalam produk makanan. Kita kekurangan mineral kerana kita menggunakan produk makanan ini. Kita memerlukan mineral penting seperti magnesium dan kalium, selain kalsium, zat besi, zink dan mineral penting lain setiap hari. Oleh kerana makanan kekurangan mineral, pilihan yang jelas adalah mengisi semula badan menggunakan makanan tambahan mineral. Namun, ada risiko yang terlibat …… ..ST adalah spesies teras kayu yang mengandungi sebahagian besar mineral penting yang diperlukan oleh tubuh manusia. Ini adalah penyelesaian untuk masalah kekurangan mineral semasa. Kami tidak menginginkan produk yang boleh memberi masalah kepada kami, sebaliknya kami mahukan produk yang dapat membantu masalah kami. Itu ST!

anda tidak mahu bahan yang bagi anda masalah

 anda mahu bahan yang bantu masalah anda

 senang difahami |  clarity

Produk suplemen kesihatan seperti pil, kapsul, serbuk, serum, cecair atau jus yang juga dipanggil vitamin, mineral atau ramuan herba hampir tidak menunjukkan fungsinya. Serbuk sayur yang diperbuat daripada pelbagai sayur-sayuran masih menjadi konsep yang tidak boleh difahami. Adakah benar bahawa serbuk sayur mempunyai ramuan yang sama dengan sayur mentah? Adakah pil tembikai pahit sama dengan tembikai pahit asli? Produk suplemen kesihatan ini masih lagi samar-samar yang memerlukan lebih banyak penekanan dan penjelasan dan masih belum dapat diselesaikan di peringkat akademik. Selain itu, semua bahan yang digunakan dalam pembuatan produk menggunakan istilah kimia, hanya dimiliki oleh komuniti ahli kimia. Umumnya orang ramai tidak benar-benar atau sepenuhnya memahami bahan-bahan pada label, apa yang mereka lakukan, mengapa ia digunakan, adakah ia merbahaya, semuanya adalah persoalan yang tidak dijawab kepada pengguna. ST sebaliknya mudah difahami kerana produknya adalah teras kayu, tidak dicampurkan dengan apa-apa jenis bahan kimia, sebaliknya, kandungan bahan ST dapat dilihat dari Sijil Analisis yang mendedahkan kandungan mineral teras kayu yang boleh diukur dengan mudah berdasarkan Pengambilan Nutrisi yang Disarankan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa kesihatan, untuk melihat adakah kandungannya berada dalam jangkauan pengambilan yang dapat diterima. Kami tidak mahu produk yang tidak jelas dalam keterangannya, tetapi kami mahukan produk yang jelas dalam keterangannya. Itu ST!

Terdapat beberapa cara untuk membezakan antara produk ST asli dan palsu.

Tempoh rendaman

Produk ST yang asli memerlukan masa untuk mengeluarkan tannin(warna) apabila direndam ke dalam air. Sekiranya produk ST palsu direndam ke dalam air dan kadar pengambilan tannin adalah segera menunjukkan pewarna tiruan telah digunakan untuk melapisi bahan tersebut dan dapat diklasifikasikan sebagai palsu. Sila laporkan perkara itu ke www.salaris.com.my dan jika boleh hantarkan sampel ke No.24, Mezzanine Floor, Jalan USJ 9/3A, 47620 UEP Subang Jaya, Selangor untuk penjelasan.

Harga

Produk ST dijual pada harga label standard yang dicetak di atas kotak. Sekiranya produk ST palsu, ia mungkin akan dijual di bawah harga pasaran. Sekiranya ragu-ragu, sila laporkan masalah ini ke www.salaris.com.my dan jika boleh, hantarkan sampel ke No.24, Mezzanine Floor, Jalan USJ 9/3A, 47620 UEP Subang Jaya, Selangor untuk penjelasan.

Warna air

Sebilangan besar warna produk ST asli adalah dalam kategori coklat merah. Sekiranya produk ST menghasilkan jenis kategori warna merah lain seperti merah jambu atau oren boleh dikira sebagai palsu. Sekiranya ragu-ragu, sila ambil gambar produk dan hantarkan melalui Whatsapp no: 019-2706295 atau laporkan perkara tersebut ke www.salaris.com.my dan jika boleh, hantar sampel ke No.24, Mezzanine Floor, Jalan USJ 9/3A, 47620 UEP Subang Jaya, Selangor untuk penjelasan.

Warna kayu

Bahan ST adalah teras kayu, dikisar dan ditapis menjadi kepingan kecil. Warna teras kayu ialah coklat gelap. Sekiranya ramuan produk ST menunjukkan warna yang berbeza daripada coklat gelap, ianya boleh diklasifikasikan sebagai palsu.

Nombor kumpulan pengeluaran

Produk ST ditandakan dengan nombor siri kumpulan pengeluaran. Setiap kumpulan pengeluaran mempunyai kuantiti yang ditentukan. Nombor siri kumpulan pengeluaran produk ST dan kuantitinya akan dipaparkan di www.salaris.com.my dan sering dikemas kini. Di samping itu, terdapat juga kod QR pada kotak produk untuk pelanggan mengimbas dan mengesahkan pautan tersebut. Pautan itu akan membawa ke halaman di mana nombor kumpulan pengeluaran dan lokasi di mana produk itu diambil. Sekiranya pelanggan memperolehi produk ST di luar lokasi ini, kemungkinan besar, ianya boleh diklasifikasikan sebagai produk palsu.

Terdapat beberapa cara untuk mengukur nilai harga produk ST. Tidak adil untuk membandingkan ST dengan satu produk suplemen mineral seperti pil suplemen kalsium sahaja, atau pil suplemen magnesium sahaja. Kenapa? Kerana perbandingan ini bukanlah perbandingan antara “epal ke epal”. Sekiranya ST hendak dibandingkan, dengan adil, ia harus dibandingkan dengan semua mineral yang mengandungi ST. Dalam hal ini, ST harus dibandingkan dengan lima (5) mineral penting yang terkandung di dalamnya iaitu, kalsium, kalium, magnesium, zink dan zat besi.

Sediakan jadual yang menunjukkan PERBANDINGAN HARGA ANTARA ST DAN PRODUK KESIHATAN

Perbandingan di atas menunjukkan bahawa ST adalah 47% lebih murah daripada gabungan suplemen mineral yang diambil secara borong. Sekiranya pengguna ingin memperolehi kelima-lima mineral penting tersebut, kami mengharapkan pengguna dapat mengetepikan wang anggaran RM237, berbanding ST pada harga RM165.

Pada tahun 2018, IHP melancarkan pek uncang ST4GM, dibungkus dalam sepuluh (10) uncang ke dalam satu kotak dan harga produk pada harga runcit RM55 sekotak. Pengambilan Nutrisi yang Disarankan, yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan yang mengikuti Pengambilan Diet Antarabangsa, untuk magnesium secara khususnya, menetapkan pengambilan 420mg/kg sehari untuk lelaki dewasa yang bermaksud pengguna harus mengambil 2 uncang ST4GM sehari untuk memenuhi syarat tersebut. Itu akan menelan belanja pengguna sebanyak RM11 sehari, yang akan berjumlah kepada RM330 sebulan, anggaran jumlah wang untuk kesihatan yang harus diasingkan.

Sejajar dengan pandangan bahawa harganya terlalu mahal, Syarikat telah menyusun semula produk dan meningkatkan jumlah kandungan bahan ramuan  menjadi lapan (8) gram satu uncang berbanding dengan empat (4) gram satu uncang sebelumnya, untuk memenuhi pengambilan harian yang disyorkan dan ditetapkan mengikut standard antarabangsa, tanpa menaikkan harganya. Oleh itu, paket uncang ST8GM yang baru dilancarkan, dibungkus dalam tiga puluh (30) uncang ke dalam satu kotak yang berharga RM165 sekotak, untuk penggunaan satu bulan. Harga ini adalah 50% lebih rendah daripada kos membeli enam (6) kotak ST4GM yang akan menelan belanja pengguna RM330 sebulan. Harga ini dipercayai berpatutan  pada kadar yang tinggi kerana RM165 sebulan dapat dilihat berpatutan apabila orang tersebut menghabiskan RM5.50 sehari untuk perbelanjaan yang berkaitan dengan kesihatan.

Rancangan masa depan juga sedang dijalankan untuk menurunkan harga runcit lebih rendah di bawah RM100 untuk penggunaan satu bulan setiap individu dan juga untuk mengasingkan perbelanjaan yang berkaitan dengan masalah kesihatan.

PENAFIAN PERUBATAN: Seluruh kandungan di laman web ini adalah berdasarkan pendapat ISWAY Health Planner, kecuali dinyatakan sebaliknya. Maklumat di laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan hubungan satu lawan satu dengan penjugaan kesihatan profesional yang berkelayakan dan tidak dimaksudkan sebagai nasihat perubatan. Ini dimaksudkan sebagai perkongsian pengetahuan dan maklumat dari penyelidikan dan pengalaman ISWAY Health Planner dan mendorong anda untuk membuat keputusan rawatan kesihatan anda sendiri berdasarkan penyelidikan anda sendiri dan bekerjasama dengan penjugaan kesihatan profesional yang berkelayakan. Hak Cipta ISWAY Health Planner. © 2020 SALARIS,  ISWAY Health Planner. Hak cipta terpelihara.